Infofinanciar > Info > Facturile românilor vor crește cu 5-10%. Din ce cauză se întâmplă acest lucru
Info

Facturile românilor vor crește cu 5-10%. Din ce cauză se întâmplă acest lucru

Bani pentru facturile la energie Sursa foto Romania TV
Sursa foto: arhiva companiei

După acest iarnă, depozitele de gaze ale României au rămas pline pe jumătate. Cu toate că acest lucru ar trebui să fie unul bun pentru români, paradoxal,  aceștia vor da mai mulți bani cu 5 sau 10% pentru facturi.

Furnizorii vor avea costuri mai mari. Dumitru Chisaliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre această situație.

Mai mulți bani pentru facturi

Românii ar putea scoate mai mulți bai din buzunare pentru facturi. Furnizorii trebuie să acopere costurile cu depozitele pe jumătate pline.

„Este ca la asigurări: am vrut să stăm liniștiți că nu vom rămâne fără gaze, dar securitatea energetică implică niște costuri. Nu există lucruri frumoase fără să coste”, a transmis Dumitru Chisăliță.

România are, la finalul iernii, depozite pline în proporție de 50%, conform Gas Infrastructure Europe. Acest procent înseamnă 1,6 miliarde de metri cubi. Într-un an, consumul de gaze al României este de 10 miliarde de metri cubi. Media europeană se situează la 58%.

„Aceasta deoarece, în primul rând, o parte din acele gaze sunt acolo de 2-3 ierni, când, la fel, am depozitat prea mult, deci plătim de mai multe ori tarifele de stocare pentru aceeași cantitate. În plus, când au fost ele achiziționate pentru a fi înmagazinate, anii trecuți, prețurile erau mai mari”, a transmis președintele.
Potrivit acestuia, cei de la ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, a avut decizia de a stoca o cantitate mare de gaze.

„Desigur, Uniunea Europeană a cerut realizarea unor stocuri suficiente. Însă ANRE ar fi trebuit să facă o analiză de risc. Trebuia să analizeze care sunt costurile acestor stocuri și care sunt beneficiile. Exista riscul să rămânem fără gaze în toiul iernii? Dacă da, autoritățile ar fi trebuit să iasă și să spună transparent că acestea sunt deciziile și iată care sunt costurile. Dar nu a vorbit nimeni de costuri toamna trecută”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Directivele de la UE ar putea afecta românii?

George Niculescu, președintele ANRE, a transmis faptul că de la oficialii europeni a venit ideea de stocare  a gazelor în proporție de 90%.

„În teorie există posibilitatea să adaugi un cost cu înmagazinarea, nu este greșită afirmația, însă trebuie văzut ce cantitate de gaze a depozitat fiecare furnizor, la ce preț se face amestecul cu alte cantități de gaze și care este prețul care rezultă. Dacă au prețuri prea mari, furnizorii nu își vor găsi cumpărători”, a susținut acesta.

Despre acest subiect a discutat și ministrul Energiei, Sebastian Burudja. Despre gazul din depozite, oficialul de la Minister a spus că acesta nu este un gaz pierdut.

„El rămâne acolo pentru iarna următoare și scade totodată presiunea de a nu reuși să ne pregătim cel puțin la fel de bine pentru următorul sezon rece. Vom înmagazina mai puțin”, a continuat Burduja.

Oficialul a spus că o situație dificilă pentru România era dacă nu exista suficient gaz în depozite, conform dailybusiness.ro.

„Ne aducem aminte anul 2018, când România a avut mari probleme în sistemul național de transport. Din cauză că stocul pentru iarna 2017-2018 a fost cel mai mic din ultimii patru-cinci ani anteriori, iar cele două valuri de frig care au cuprins țara atunci au determinat creșterea consumului, am fost la un pas de criză”, a subliniat Sebastian Burduja.