Infofinanciar > Info > România încheie sezonul de extracție a gazelor pe plus. Au rămas peste 1 miliard de metri cubi
Info

România încheie sezonul de extracție a gazelor pe plus. Au rămas peste 1 miliard de metri cubi

gaze realitatea.net
sursa foto: arhiva companiei

România încheie sezonul de extracție a gazelor (31 octombrie – 31 martie) cu un nivel de umplere a depozitelor de 50%. Este cel mai mare procent înregistrat la sfârșitul unui sezon rece, conform celor mai recente date de la Gas Infrastructure Europe.

Media în întreaga UE este de 58%, cu Portugalia în frunte cu 87% din depozite pline. În depozitele românești au rămas aproximativ 1,55 miliarde de metri cubi. Asta datorită unei ierni blânde și a consumului industrial redus, cu importuri constante și producție internă.

Gazele rămase în depozite vor fi păstrate până în sezonul rece următor, furnizorii urmând să plătească taxa de înmagazinare. Intrăm acum în ciclul de înmagazinare, iar România trebuie să atingă cel puțin 90% grad de înmagazinare, conform directivelor UE.

România poate acoperi o parte semnificativă a consumului intern din surse proprii, cu trei mari producători și conexiuni prin gazoducte cu toți vecinii săi, exceptând Serbia. Din 1 aprilie, România va tranzita cantități mari de gaze dinspre Turcia spre Ungaria. Astfel, vor fi generate venituri din tarifele de tranzit, potrivit Economedia.