Infofinanciar > Info > Sebastian Burduja vine cu asigurări! Facturile nu vin cu costuri mai mari
Info

Sebastian Burduja vine cu asigurări! Facturile nu vin cu costuri mai mari

sebastian burduja revoluția energetică (sursă foto: stiripescurt.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vine cu vești noi în ceea ce privește facturile românilor. Oficialul din Guvern specifică faptul că volatilitatea preţurilor nu ar urma să aibă niciun efect negativ asupra facturilor. Asta pentru că, menționează Sebastian Burduja, preţurile sunt plafonate până data de la 31 martie 2025.

Căci totul este prevăzut conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor. Joi, 4 iulie, reprezentanţi ai principalelor entităţi de pe lanţul energetic au participat la o întâlnire cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Iar acest eveniment a avut loc în contextul în care pe Piaţa de Echilibrare, în ultima perioadă, s-au înregistrat creşteri ale preţurilor energiei electrice.

În această ordine de idei, ministrul Energiei a decis să convocace o întâlnire de lucru cu echipa de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, i-a chemat la întâlnire și pe reprezentanții Transelectrica, dar și pe cei de la operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România – OPCOM. În plus, la întâlnire au venit, la solicitarea ministrului, și reprezentanții asociaţiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

Sebastian Burduja vine cu asigurări

„Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali”, a declarat ministrul Energiei.

După aceea, Sebastian Burduja a vorbit și despre ce se poate face pentru a se obține în România un sistem cât se poate de benefic pentru români. „O piaţă sănătoasă este cea în care există echilibru şi stabilitate pe tot lanţul. Bineînţeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025”.

Facturile nu vin cu costuri mai mari

„Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească şi să prezinte soluţii prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu şi lung accelerăm la nivelul ministerului investiţiile în capacităţi de producere şi de stocare a energiei. În aceste zile, avem încă o dovadă a importanţei proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi stocarea la nivel mare”.

De asemenea, Sebastian Burduja vine și cu vești bune despre progresul în domeniul energiei: „Din fericire, am reuşit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti şi să atragem miliarde de euro pentru investiţii în centrale pe gaz şi capacităţi de stocare. Aceste investiţii vor crea un cadru energetic sustenabil şi cu preţuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluţiile complementare necesare”, a menţionat Sebastian Burduja, în comunicatul emis după întâlnire, citat de Agerpres.