Infofinanciar > Lumea la zi > Expoziţia de la Paris dedicată lui Ramses al II-lea a atras 800.000 de vizitatori. Banii au curs ca la faraoni
Lumea la zi

Expoziţia de la Paris dedicată lui Ramses al II-lea a atras 800.000 de vizitatori. Banii au curs ca la faraoni

Ramses II
Foto: facebook.com

Expoziţia de la Paris dedicată ”regelui regilor”, Ramses II, care şi-a închis porţile duminică la Paris, a atras peste 800.000 de vizitatori. Dar periplul va continua la Sydney.

Denumită ”Ramses şi aurul faraonilor”, expoziţia a demarat la San Francisco în 2022 şi va continua în capitala Australiei. Franţa a fost prima ţară care a putut expune sarcofagul din lemn pictat al lui Ramses al II-lea (fără mumie).

Expoziţia de la Paris: Regele Regilor

La Paris, expoziţia deschisă la începutul lui aprilie a atras 817.036 de persoane, majoritatea francezi, dar şi belgieni, elveţieni şi germani.

În 2019, expoziţia ”Tutankhamon, comoara faraonului” din capitala franceză a cunoscut un succes chiar mai mare. Ea a fost vizitată de un public record pentru Franţa, 1,42 de milioane de vizitatori.

Expus de obicei în Muzeul naţional al civilizaţiei egiptene din Cairo, sarcofagul lui Ramses al II-lea nu a mai ieşit din Egipt de 45 de ani.

În total, expoziţia a inclus peste 180 de piese originale dintre care unele nu au mai părăsit Egiptul înainte.

Ramses al II-lea era… frumos

Oamenii de știință au aflat cum arăta faraonul egiptean Ramses al II-lea în jurul vârstei de 45 de ani.

Ei au folosit tehnici de reconstrucție a feței, folosind un model 3D al craniului. Chipul lui Ramses al II-lea – care potrivit Bibliei i-a persecutat pe Moise și pe israeliți – a fost reconstruit în baza rămășițele sale mumificate.

Deși faraonul a murit la vârsta de 90 de ani, chipul lui a fost „întinerit” cu câteva decenii. „Am efectuat un proces tridimensional de regresie a vârstei pentru a elimina unele dintre semnele îmbătrânirii. Așa arăta la apogeul puterii sale”, a declarat Caroline Wilkinson, directorul Face Lab de la Universitatea John Moores din Liverpool, care a reconstruit chipul faraonului.

50 de fii

Rezultatul este un portret al faraonului Ramses al II-lea descris ca fiind „frumos”. Descrierea îi aparține lui Sahar Saleem, profesor la Universitatea din Cairo și coordonator al proiectului. „Ramses al II-lea a fost un mare războinic care a condus Egiptul timp de 66 de ani”, a declarat Saleem. Cercetătorul a subliniat că descoperirea reamintește lumii rolul său în istorie.

Supranumit ”regele regilor”, Ramses al II-lea este faraonul cu cea mai lungă domnie (66 de ani). Dar şi cu cea mai numeroasă familie (cel puţin 50 de fii, 60 de fiice).

Numele faraonului care i-a persecutat pe Moise și pe israeliți în povestea Exodului nu este menționat în Biblie. Totuși, câțiva istorici cred că descrierea lui seamănă cel mai mult cu Ramses al II-lea. El era la conducerea Egiptului în secolul al XIII-lea î.Hr. De altfel, Ramses al II-lea – numit și  Ramses cel Mare – a fost adesea menționat în literatură și în cinematografie.

Nu există, însă, dovezi faraonul ar fi fost vinovat de Exod.