Infofinanciar > Lumea la zi > „Există nori mari de furtună la orizont pentru economie”. Un tsunami va mătura buzunarele oamenilor
Lumea la zi

„Există nori mari de furtună la orizont pentru economie”. Un tsunami va mătura buzunarele oamenilor

„Există nori mari de furtună la orizont pentru economie”. Un tsunami va mătura  buzunarele oamenilor
sursa forbes.ro

Războiul din Ucraina face ca în situația economică din lume să nu mai existe nici un fel de siguranță. Jamie Dimon, CEO-ul JfedPMorgan, face niște precizări înspăimântătoare. Urmează un „uragan economic” cauzat de presiunile inflaționiste în creștere și majorările ratelor dobânzilor din Rezerva Federală. 

Miliardarul se așteaptă la o situație dificilă și la „rezultate proaste”. El a făcut public faptul că este îngrijorat că Fed începe să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni, în același timp în care crește ratele dobânzilor. Pentru așa ceva piața nu este pregătită, a spus Dimon, adăugând că oamenii vor „scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”.

 Banca centrală trebuie să majoreze ratele

Banca centrală trebuie să majoreze ratele din cauza creșterii prețurilor locuințelor și a altor presiuni inflaționiste, după cum declară Dimon. El a subliniat că încă crede că sistemul bancar din SUA poate face față acestor provocări. Declrațiile lui Dimon sunt o schimbare bruscă de perspectivă după ce în urmă cu doar câteva zile se arătă destul de optimist cu privire la ceea ce urmează pentru piețe și economie.

„În acest moment este oarecum senin, lucrurile merg bine. Toată lumea crede că Fed (banca centrală americană ) poate face față. Dar uraganul ăsta este chiar acolo și se îndreaptă spre noi. Nu știm dacă este unul mai mic sau Sandy (uraganul din 2012 care a afectat puternic Coasta de Est). Ar fi bine să vă pregătiți”, a susținut Jamie Dimon la conferința de la Bernstein.

În prezent într-un interval de 0,75 până la 1,00%,este situată rata dobânzii

Noi creşteri ar urma să fie decise la următoarele două întâlniri, la mijlocul lui iunie şi la sfârşitul lunii iulie, probabil cu jumătate de punct fiecare, a declarat președintele Fed, Jerome Powell. Obiectivul este ca ratele să revină la un nivel aşa-zis „neutru”, care nici nu stimulează, nici nu încetineşte economia şi este considerat a fi între 2,00 şi 2,50%, până la 3,00%, conform Digi24.