Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Locuitorii din Shanghai respiră după 65 de zile. Ce trebuie să facă aceștia pentru a putea ieși din casă
Lumea la zi

BBC: Locuitorii din Shanghai respiră după 65 de zile. Ce trebuie să facă aceștia pentru a putea ieși din casă

covid-asia-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Shanghai începe să revină la viață după ce guvernul a început să ridice restricțiile dure care au paralizat orașul. Inițial, lockdownul ar fi trebuit să dureze doar nouă zile cu scopul de a diminua impactul asupra economiei, însă au fost 65 de zile de chin pentru locuitorii metropolei din China.

Conform BBC, în prezent, restricțiile au fost reduse la fel de repede cum au fost impuse. Nu există un proces gradual, în schimb, într-o singură zi, multe din regulile și reglementările de urgență au fost pur și simplu ridicate.

Totuși, libertatea acordată după mai bine de două luni de izolare vine cu câteva condiții. Acestea au fost concepute pentru a permite guvernului să monitorizeze în mod constant cine merge unde, când și cât de sănătos este.

Toți rezidenții vor trebui acum să prezinte un cod verde de sănătate – pe smartphone – pentru a părăsi incinta sau clădirea de domiciliu și pentru a avea acces în majoritatea locurilor. Cei care doresc să se deplaseze în oraș cu transportul public sau să meargă la bancă, la un restaurant sau la o piață vor trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Politica „zero Covid” rămâne literă de lege în China

Ieșirea din oraș rămâne în continuare problematică. Restricțiile privind deplasarea în jurul Shanghaiului sunt în mare parte ridicate, dar orice rezident care călătorește în alt oraș din China se confruntă cu o carantină de 7-14 zile la întoarcere. Deocamdată, este mai ușor să zbori din Shanghai spre alte țări decât să mergi o oră cu un tren de mare viteză spre Hangzhou.

Oricum, ușurarea este imensă pentru familiile care au trăit împreună în spatele unei uși încuiate timp de mai bine de două luni; pentru muncitorii care au locuit în corturi în interiorul fabricilor în care au continuat să lucreze; pentru proprietarii de magazine și restaurante al căror trai s-a oprit; pentru miile de oameni forțați să își părăsească locuințele și trimiși în centre de carantină și pentru cei aproape 25 de milioane de oameni care locuiesc în Shanghai.

Politica generală a Chinei de „zero Covid” rămâne foarte strictă și orice nou caz confirmat de Covid-19 în Shanghai va însemna că oamenii vor fi mutați la spital sau într-o unitate centrală de carantină. Contactele apropiate se vor confrunta, de asemenea, cu perspectiva mutării în carantină, iar zona din jurul locului de trai va fi închisă din nou.