Infofinanciar > Info > Riscurile ascunse în creșterea ROBOR sunt dezvăluite de CONAF: „scumpirea creditelor, înăsprirea creditării și reducerea cererii.”
Info

Riscurile ascunse în creșterea ROBOR sunt dezvăluite de CONAF: „scumpirea creditelor, înăsprirea creditării și reducerea cererii.”

echipa-conaf- sursa conaf.ro
sursa conaf.ro

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) face public riscurile pe care populația le-ar putea simți în urma creșterii ROBOR, acestea nu au fost prezentate însă pot afecta pe viitor considerabil. 

Într-un comunicat de presă, conform Agerpres, sunt prezentate riscurile de creștere a dobânzilor pe care firmele mici și mijlocii le suferă. Creşterea costurilor creditării este un risc evident şi de neevitat, însă ne putem aștepta la înăsprirea condiţiilor de creditare şi, în consecinţă, la scăderea cererii de mărfuri şi servicii din partea populaţiei. Intensificarea inflaţiei peste limitele așteptate a obligat banca centrală să majoreze dobânda cheie cu 0,75%, până la 3,75% – un semnal puternic de scumpire a creditării pentru firme şi populaţie.

„Faţă de începutul anului, creşterea indicilor ROBOR este accentuată, reflectând aproape o dublare a costurilor creditării. La începutul anului, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%. Cu alte cuvinte, ne-am întors la costurile creditării din 2013, lăsând în urmă o perioadă de ieftinire relativă a acestora. Pentru firmele noi, creşterea ratelor din ultimele luni ar putea fi prima pe care au experimentat-o vreodată. Datele afişate de BNR arată o creştere puternică a creditelor în lei din ultimul an, care au urcat cu aproape 25%, de la 78,8 miliarde de lei cât erau în martie 2021, până la 98,4 miliarde de lei în aceeaşi lună din 2022. De la începutul anului, împrumuturile în moneda naţională pentru întreprinderile nefinanciare au crescut până în martie cu 5,25 miliarde de lei, ca atare, creşterea ratelor dobânzilor ar putea avea un impact semnificativ asupra firmelor la nivel naţional”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Ratele dobânzilor în creștere

Scumpirea creditării nu este însă singurul risc pe care îl au firmele ca urmare a creșterii inflaţiei, incertitudine şi volatilitate în pieţele financiare. Întreprinderile care se bazează pe facilităţi variabile de descoperire de cont ar putea constata că ratele lor devin mai scumpe în lunile următoare. Pentru întreprinderile mici, aflate în poziţii financiare limitate, în special cele care depind de facilităţile de descoperire de cont, este înţelept să acţioneze din timp, să discute cu banca pentru a obţine soluţii alternative, care ar putea include refinanţarea.

Cum ratele dobânzilor urmează să crească în următoarele luni, CONAF menţionează că este de aşteptat să se intensifice riscul ca băncile să înăsprească şi ele condiţiile de creditare, deoarece se vor concentra asupra descifrării riscurilor ca debitorii pe care îi împrumută să aibă de fapt mijloacele de a îşi rambursa împrumuturile. În plus, băncile vor lua în calcul şi probabilitatea sporită ca, în anumite domenii, firmele să încaseze mai greu şi mai târziu banii de la beneficiarii mărfurilor sau serviciilor, ceea ce se va traduce în creşterea riscului de finanţare, deci fie în scumpirea creditării, fie în respingerea cererilor de împrumut, conform Agerpres.