Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Dan Vardie, președinte APIA: „Trebuie introduse obligatoriu taxa pe carbon și pe emisiile poluante”
Esential

EXCLUSIV! Dan Vardie, președinte APIA: „Trebuie introduse obligatoriu taxa pe carbon și pe emisiile poluante”

EXCLUSIV! Dan Vardie, președinte APIA: „Trebuie introduse obligatoriu taxa pe carbon și pe emisiile poluante”

Președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, Dan Vardie, a fost prezent la podcastul „Esențial”. Printre subiectele discutate a fost și Green Deal-ul și impactul pe care marele proiect european o să îl aibă asupra industriei auto.

Industria auto trebuie să se schimbe radical în contextul angajamentelor statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul pactului de decarbonizare. Așteptările sunt ca într-o anumită zi, peste câțiva ani, fie 2030, 2035 sau 2050, ca în Europa să nu mai existe mașini pe bază de carburant. Până atunci însă, România se confruntă cu o mare problemă: am ajuns parcul auto de vechituri al Europei.

România, parc auto de vechituri în Europa

„Până să apară pandemia a mai apărut un fenomen nenorocit. În 2017, în calitate de președinte al juriului european Autobest, am spus chestia asta: Dieselul este pe moare. În România, în anul ăla, colegii mei din APIA mi-au spus: Noi nu vedem nimic în acest sens. Fenomenul acum îl vedem cu toții. Ce constăm? Că nemții, olandezii și alte țări occidentale au înțeles mai repede fenomenul (mașinilor electrice, n.r.). Ca atare, multe mașini la mâna a doua au apărut în zona diesel. Neamțul, care are o altă cultură, spune că decât să o dea degeaba, când o să îl coste impozitele, nu mai bine o dă acum? Românul spune: mașina asta valorează 10.000 de euro, eu o cumpăr cu 8.000. Nu e bine? Ba da. Și așa au crescut exponențial vânzările, pentru că lucrurile s-au ieftinit. Afară, oamenii au înțeles că mai bine vinzi acum mașina cât mai ai timp”, este de părere Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile.

Acest fenomen, corelat cu pandemia și crizele conexe (de semiconductori, energie, logistică, producție, etc.), a rezultat într-o situație nemaiîntâlnită pe piața din România. Mașinile second-hand s-au scumpit extrem de mult, la fel ca mașinile noi din fabrică, care la rândul lor au fost produse într-un număr mult mai mic.

Taxele pe carbon și emisii poluante, necesare

Unul dintre obiectivele Guvernului este de a face 250.000 de mașini din România să iasă din parcul auto național. Cel mai important program pentru acest plan este Rabla, însă din perspectiva președintelui APIA, nu este suficient pentru a determina românii în a renunța la vechile mașini. O măsură care urmează să fie adoptată de către Guvernul României, pentru că este directivă europeană, ține de taxarea posesorilor de mașini pentru emisii și carbon.

„România s-a tot strecurat de această taxare. Proiectul nostru și al ACAROM este următorul: trebuie introduse taxa pe carbon, asta este coloana vertebrală, și taxa pe emisiile poluante. Vedeți că sunt două lucruri diferite. Lumea le confundă. Unele sunt gaze de seră, altele poluante. În funcție de standardul de poluare să te penalizeze. Cu cât ești mai poluant, cu atât plătești mai mult. Aceste două componente trebuie să funcționeze împreună. Noi credem la APIA că aceste componente de taxare pe carbon și respectiv taxare pe poluare trebuie introduse gradual în România, cu o largă consultare a publicului, care oricum va spune nu, pentru că e firesc. Nici mie nu îmi convine să plătesc taxe”, a declarat, în timpul podcastului Esențial, Dan Vardie.