Infofinanciar > Info > Când și cum a „explodat” piața de mașini second-hand în România
Info

Când și cum a „explodat” piața de mașini second-hand în România

Parc auto
Credit imagine: Capital.ro

Anul 2021 a fost un adevărat front de luptă pentru industria auto la nivel mondial. Una dintre lovituri a venit din partea crizei mondiale de materii prime, care s-a transformat ușor, ușor în criza semiconductorilor. Pentru reînmatriculări (tranzacţii cu maşini SH pe plan intern) 2021 a fost cel mai bun an din istorie, totalul fiind de 655.804 unităţi, cu aproape 20% mai mult decât în 2020. Luna martie, cu 63.998 de maşini reînmatriculate, a fost luna cu cele mai multe maşini înmatriculate din istoria României, această valoarea nefiind depăşită niciodată, nici de maşinile noi, nici de cele rulate din import.

Rezultatele acestor lovituri s-au văzut în a doua jumătate a anului 2021, când producătorii de mașini au început să înregistreze întârzieri ale noilor modele care au ajuns chiar și până la un an. Atunci a fost momentul în care piața de mașini rulate sau second-hand a explodat. Cererea a început să crească, deoarece oamenii nu aveau răbdarea necesară pentru a aștepta un an până la primirea unei comenzi din partea producătorilor. Stocurile dealerilor erau deja micșorate din anul 2020 din cauza creșterii interesului clienților pentru mașinile second-hand, iar acest fenomen a dus la o scumpire a prețurilor mașinilor rulate. Din păcate stocurile nu au putut fi nici măcar refăcute, deoarece proprietarii de mașini au fost determinați de criza de producție să păstreze mai mult autovehiculele pe care le dețineau pentru a nu rămâne fără un mijloc de transport pe perioada în care erau pe lista de așteptare pentru un automobil nou. Astfel, acele mașini care erau “programate” să ajungă pe piața de rulate au dispărut, lucru ce a determinat creșterea prețurilor mașinilor second-hand. Potrivit Autovit.ro, piața mașinilor la mâna a doua din import a crescut, iar tranzacțiile cu mașini pe plan intern au avut cel mai bun an din istorie.

Criza semiconductorilor, o lovitură pentru industria auto

Criza semiconductorilor este una fără precedent. Potrivit unor studii, pierderile pe plan mondial vor depăși suma de 200 de milioane de dolari, sumă ce reprezintă valoarea de vânzare a mașinilor care nu au putut fi produse din cauza acestor piese ce fac parte din materiile prime din procesul de producție. Din cauza acestei crize, la nivel mondial vor fi produse cu până la 10 milioane de mașini mai puțin față de ce era programat. Astfel, piața auto second-hand se confruntă cu o problemă similară, deoarece din cauza întârzierilor proprietarii aleg să nu mai introducă mașinile vechi în circuitul de vânzare a autoturismelor rulate, iar piața nu este alimentată. Acest factor a dus la creșterea cererii din partea clienților și automat la creșterea prețurilor pentru mașinile second-hand. Potrivit reprezentanților Autovit.ro, “Conform analizei datelor de pe platforma Autovit.ro, odată cu problemele pe care le-a întâmpinat industria producătoare de mașini noi, s-au remarcat pe piața de mașini rulate două efecte importante: creșterea cererii pentru mașinile SH (se înregistrează aproximativ același număr de clienți ca anul trecut, dar pentru stocuri mai mici de mașini rulate) și creșterea prețurilor, ca efect imediat al creșterii cererii.”

Conform unei analize pe 6 luni a Autovit.ro, creșterea prețurilor a oscilat între 14% pentru mașinile pe motorină și 17,5% pentru mașinile pe benzină. Aceste procente reprezintă o creștere a prețurilor cu până la 2.694 de euro pentru o mașină rulată cu motor pe combustie. Nici mașinile electrice nu au scăpat de acest efect al crizei semiconductorilor. Inclusiv prețul acestora în materie de piață second-hand a crescut cu până la 8%. Astfel, o mașină electrică ce în 2020 costa 34.000 de euro, în 2021 prețul acesteia putea ajunge pâna la 36.681 euro.

Piața mașinilor second-hand din import

Piața mașinilor rulate cu proveniență din import a crescut de la 381.495 de unități în anul 2020, la aproximativ 400.000 de unități în 2021. Mașinile second-hand au fost mult mai căutate decât cele noi, iar diferența se vede din cifre: în cea mai proastă lună a mașinilor second-hand tot au fost înregistrate mai multe mașini decât în cea mai bună lună de înregistrare a mașinilor noi. Spre exemplu, pentru mașinile SH, în cea mai proastă lună din 2021 s-au înregistrat 27.000 de unități SH, iar în cea mai bună lună s-au depășit 36.000 de mașini. Procentual vorbind, anul 2021 s-a impus cu o creștere de 3,74% față de anul precedent. Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), “Din totalul de mașini second-hand vândute, marca Volkswagen a reprezentat 83% din totalul acestora, fiind marca cea mai dorită de cumpărători.” Această creștere a pieței de automobile rulate a venit după 3 ani consecutivi de scădere, însă recordul pentru cele mai multe mașini second-hand înmatriculate în România rămâne în posesia anului 2017, când au fost înmatriculate peste 518.000 de unități.

Această piață este influențată foarte mult și de preferințele oamenilor, care de multe ori aleg varianta de a cumpăra o mașină rulată din simplul fapt că nu își pot permite modelul respectiv nou. Aceștia preferă un autoturism premium rulat, ale căror taxe de întreținere și procentul de poluare sunt mult mai mari, în detrimentul unei mașini din clasa medie, al cărui preț de multe ori poate fi mai mic decât în cazul celor second-hand. “De foarte multe ori, preţul maşinilor second-hand este mult mai mare decât preţul unei maşini noi, pentru că de foarte multe ori cei care cumpără mașini aleg modele care sunt mai scumpe și nu e neapărat o problemă de buget, este o problemă și de opțiune a celui care cumpără mașina, în funcție de marcă, de brand. De aceea cred că de foarte multe ori ne-am putea permite mașini noi, mai puțin poluante, dar alegem modele care sunt mai la modă, modele care ne plac mai mult, chiar dacă va trebui să plătim un preţ mai mare pentru aceste autoturisme. Nu mai vorbim de întreținere, pentru că la mașinile second-hand clar costurile de întreţinere sunt mult, superioare costurilor de întreţinere la o maşină nouă”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Piața mașinilor noi, în plin declin

Spre deosebire de piața mașinilor rulate din import, care în cea mai slabă lună a înregistrat 27.000 de unități, piața autoturismelor noi a reușit cu greu să ajungă la suma de 16.000 de unități în cea mai bună lună a anului 2021. La nivel procentual, înmatricularea mașinilor noi a înregistrat în 2021 o scădere de 22% față de anul precedent, însă în 2022 se așteaptă o creștere de până la 15%, deoarece livrările deja plasate sunt programate pentru anul în curs. “A fost o evoluție interesantă, pentru că șase luni consecutive – din martie până în august – cifrele din 2021 au fost mai mari decât în 2020 și se părea că anul acesta va aduce o creștere de peste 10-15% pe piața mașinilor noi din România. Din septembrie până în noiembrie piața mașinilor noi a scăzut față de 2020, mai ales din cauza crizei semiconductorilor, care a făcut ca unele modele auto să fie livrate cu întârzieri mai mari de 6 luni.”, au declarat reprezentanții Autovit.ro. Liderul detașat în preferințele românilor la capitolul de autovehicule noi este Dacia, care a înregistrat 34.778 de unități vândute, cu aproape 350% mai mult decât următorul loc în topul mărcilor alese de români.