Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Cristoiu comentează vizita de stat a lui Iohannis în Japonia: „E lux de oligarh din est! Nici Ceaușescu nu făcea așa”
Esential

Exclusiv! Cristoiu comentează vizita de stat a lui Iohannis în Japonia: „E lux de oligarh din est! Nici Ceaușescu nu făcea așa”

Ionuț Cristache și Ion Cristoiu
sursă foto captură ecran youtube HAI România

Vizita de stat a președintelui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore, care s-a desfășurat în perioada 9 – 12 martie, a stârnit un mare scandal în presa românească. Motivul principal al controverselor: avionul extrem de luxos pe care Administrația Prezidențială l-a închiriat pentru această deplasare și despre care a spus că nu poate dezvălui costurile sale.

La podcastul Cristache și Cristoiu, de pe canalul de Youtube HAI România, cei doi protagoniști au dezbătut vizita de stat a președintelui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore. BoardingPass a publicat o analiză prin care detaliază cele 26 de vizite în străinătate ale președintelui României realizate de la începutul anului 2022 până în prezent, concluzionând că „majoritatea zborurilor au avut opriri în Sibiu”.

Cei doi s-au întrebat de ce mai mereu aceste avioane închiriate ajung la Sibiu și nu se opresc la București. Ion Cristoiu este de părere că toată povestea „este o nesimțire totală”, în contextul în care coloana oficială și SPP-ul trebuie să vină să-l transporte pe președinte de la Sibiu la București de fiecare dată.

Un consum absurd de resurse și bani publici

„Președinții României, protocolul care ține de respectul față de opinia publică, se pleacă de la salonul oficial de la Otopeni, ești însoțit de premier și ambasadorul țării, este un protocol de respectat, de procedură. Echipa de presă se urcă în avion, iar președintele face o conferință de presă, face declarații. Când se întorc e aceeași chestie: îl așteaptă premierul la Otopeni, ambasadorul Japoniei și el ține o declarație. Nici Ceaușescu nu făcea așa, a plecat vreodată de la Scornicești? Cum să pleci de la tine de acasă?” se întreabă gazetarul Ion Cristoiu.

Ionuț Cristache a pus accent în timpul discuției și pe faptul că președintele Iohannis a fost în vizită de stat la Caracal cu avionul. Pentru această vizită, el a zburat de pe Aeroportul din Otopeni pe Aeroportul din Craiova, timp în care coloana oficială a venit de la București la Craiova, pentru a-l transporta pe președinte ulterior la Caracal. După, la plecare, procedura a fost la fel, cei doi jurnaliști considerând că aceste deplasări sunt o risipă de bani publici și resurse.

„Mai țineți minte că în primii doi ani de mandat mergea cu coloana oficială și bloca tot traficul prin București iar românii îl claxonau și îl vânau prin trafic și nu a mai mers cu sirene?”, spune Ionuț Cristache.

„În lumea de astăzi totul e pragmatic. Îți iei fotoliu să poți să stai să lucrezi, nu îți iei fotoliu de aur. Tot ce a făcut el acum, e lux de oligarh din est”, este de părere Ion Cristoiu.

A fost vizită sau vacanță?

Pe site-ul Administrației Prezidențiale s-a publicat o informare prin care se anunța că președintele Iohannis va fi în vizită de stat în Japonia și Singapore în perioada 9 – 10 martie, însă când Iohannis a ajuns în Singapore, Ministerul Afacerilor Externe local informa că vizita era stabilită pentru perioada 9 – 12 martie. Ionuț Cristache este de părere că această „vacanță” pe care președintele și-a luat-o a fost extrem de complicată și costisitoare, deoarece o vizită oficială de stat este greu de organizat și implică „poliție, antemergători, coloane, să țină avionul pe pistă, anunță aeroportul, măsuri de siguranță la hotel”, etc.

„Cristoiu: Oamenii s-au concentrat prea mult pe avion. Toată călătoria a fost o excursie. Vizita oficială, de stat, e un coșmar pentru cel care o face. Te duc la întâlniri de protocol. Aurescu a fost acolo, nu era normal să se întâlnească și el cu ministrul de Externe? El ce a făcut acolo, era piccolo? Au scris ceva pe Facebook?

Cristache: Ce răspunde Administrația Prezidențială? Că prețul închirierii avioanelor este o informație clasificată. Cum să zică președintele că este informație clasificată cât a dat pe avion?

Cristoiu: El era în Japonia și știa că a izbucnit scandalul. Măcar ateriza la București. El de-al dracu a mers la Sibiu”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.