Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu, despre ce face președintele în Japonia: „Klaus Iohannis s-a cam dus acolo să-i plictisească”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre ce face președintele în Japonia: „Klaus Iohannis s-a cam dus acolo să-i plictisească”

Ion Cristoiu la podcastul Hai Romania 6 martie 2023 (sursă foto: captură photo Hai Romania)
sursă foto: captură photo „Hai România”

Luni, 6 martie, președintele României Klaus Iohannis a pornit într-un turneu de întâlniri oficiale în două state din continentul asiatic, în Japonia prima dată, apoi și în Singapore. Publicistul Ion Cristoiu este de părere că liderul statului român a ajuns la Tokyo pentru „a-i plictisi” pe japonezi. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituția prezidențială, Klaus Iohannis a venit cu aprecieri cu privire la implicarea Japoniei în sprijinul Ucrainei.  

În plus, președintele susține că regăsește benefic obiectivul asumat de către oficialii din Japonia, în calitatea lor de conducere rotativă a G7 prin care continuă mobilizarea comunității statelor care împărtășesc aceleași valori în sprijinul Ucrainei. „Este doar de fațadă!”, spune Ion Cristoiu în exclusivitate în cadrul podcastului „Hai România”.

Interesele Japoniei în Ucraina

„Știe cineva unde este Japonia? E departe tare… Nu prea cred că pe ei îi interesează de Ucraina. Iohannis s-a cam dus acolo să-i plictisească, să-i aburească, să nu zică că a fost degeaba. Era normal ca Iohannis să reprezinte acolo România, să vorbească ce se poate face pentru a se dezvolta ceva pe undeva, atât la noi, cât și la ei. În schimb, Iohannis le spune de Ucraina. Ei acolo nu au niciun interes în ceea ce privește războiul, au alte și alte probleme”, spune publicistul.

Moderatorul podcastului, Ionuț Cristache, spune că președintele s-a dus în țara asiatică pentru a reprezenta cu totul altceva în afara de România. „S-a vorbit apoi despre război și Klaus Iohannis le mulțumește japonezilor că sunt lângă Ucraina. Le mulțumește președintele în numele altei țări. De aia s-a dus acolo? În avantajul nostru ce s-a discutat acolo? Președintele le-a mai prezentat japonezilor cum îi ajutăm noi pe ucraineni. Măcar atât. Nouă nu ne zice nimeni nimic, dar bine că vor știi japonezii acuma”.

A uitat Iohannis ce a spus în pandemie?

Ionuț Cristache intervine în discuție și atrage atenția asupra unui aspect, faptul că liderul de la Cotroceni și șefa departamentului de Protocol, Delia Dinu, au fost singurii din încăpere care au purtat mască de protecție. „Mai țineți minte episodul din pandemie când Klaus Iohannis ne zicea, în cazul în care alegem să purtăm mască sau nu, ori suntem proști, ori suntem precauți? Acum ce face președintele nostru? Se duce în Japonia unde Covid-19 încă mai face probleme și nu poartă mască”, comentează Ionuț Cristache.

La această deplasare în Japonia participă și prima doamnă a României, soția președintelui, Carmen Iohannis. În stilul său caracteristic, jurnalistul Ion Cristoiu spune că: „Nu aș fi vrut să fiu în pielea lui Iohannis săptămâna aceasta. Eu am o problemă acasă. De fiecare dată când soția merge undeva, mă zăpăcește cu ce rochie să ia pe ea. Vă dați seama că Răvășitoarea (Carmen Iohannis, soția președintelui, poreclă dată de către Ion Cristoiu) l-a omorât pe Iohannis zilele astea. L-a terorizat”.

„Asta unu la mână! Doi: Trebuie să știm de ce a luat-o și pe ea? Parcă se discuta un parteneriat strategic. De observat și că doamna nu a apărut până acum. Oare ce o face pe acolo? Se plimba prin oraș? Făcea cumpărături? Mai mult ca sigur vrea să facă ravagii printre toate femeile din Japonia”, mai spune publicistul cu ironie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.