Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis a început vizita oficială în Japonia. Președintele urmărește întărirea relațiilor româno-japoneze
Info

Klaus Iohannis a început vizita oficială în Japonia. Președintele urmărește întărirea relațiilor româno-japoneze

Klaus Iohannis sursa foto Rador
sursa foto: Rador

Luni, 6 martie,  începe călătoria oficială a președintelui Klaus Iohannis în Japonia, care va fi urmată de o vizită de stat în Republica Singapore. Prim-ministrul japonez și Iohannis vor forma un parteneriat strategic după ce vor fi întâmpinați de împăratul Naruhito. Președintele României efectuează prima sa călătorie în Singapore în ultimii 20 de ani.

”Consolidarea rolului României în spaţiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reaşezările geopolitice globale, dar şi interesul de a consolida dialogul politic, relaţiile economice şi cele investiţionale, cu accent pe domenii de vârf. Totodată, România, ca stat membru al Uniunii Europene, acţionează în baza şi pentru valorificarea Strategiei UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptate în 2021, aducând o contribuţie solidă la implementarea acesteia”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

România și Japonia vor semna un parteneriat strategic

Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis va merge în Japonia în perioada 6-8 martie și se va întâlni cu Majestatea Sa Naruhito, împăratul Japoniei, cu premierul Fumio Kishida și cu liderii celor două camere ale Legislativului național al țării.

Luni, la ora 7:00, Iohannis s-a întâlnit cu președinții Camerei Consilierilor Hidehisa Otsuji și al Camerei Reprezentanților Hiroyuki Hosoda, în prima fază a vizitei.

Marți, la ora 9:30, are loc întâmpinarea Majestății Sale Naruhito, Împăratul Japoniei, și a Majestății Sale Masako, Împărăteasa Japoniei, la Palatul Imperial.

În jurul orei 11.10, este programată o întâlnire cu premierul japonez Fumio Kishida la Centrul guvernamental japonez. Cu acest prilej vor avea loc discuții oficiale, semnarea Declarației comune privind crearea unui parteneriat strategic între România și Japonia, comunicate de presă comune și un dineu de lucru. În cadrul vizitei oficiale în Japonia va fi inclusă și o excursie la Kyoto, pentru întâlniri cu oficialități locale.

”Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Preşedintele României şi Prim-ministrul Japoniei a Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi regretatul premier Shinzō Abe, de la Bucureşti. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. Stabilirea Parteneriatului Strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât şi pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relaţii, construite pe parcursul a peste un secol”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Relațiile economice dintre România și Japonia se vor consolida

Obiectivele României în această relație sunt, de asemenea, legate de reputația Japoniei ca o economie semnificativă în lume, și unul dintre principalii investitori la nivel internațional și cel mai mare investitor asiatic în România.

„Astfel, cele 397 de societăţi comerciale cu capital japonez în ţara noastră generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potenţialul de creştere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovaţie, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea şi distribuţia de hidrogen verde, producţia de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generaţie, precum Podul de la Brăila – proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din Bucureşti”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată susține că, din acest punct de vedere, vizita președintelui României va avea o importantă componentă economică, de consolidare a legăturilor investiționale și de încurajare a colaborării în domeniul inovării tehnologice, pe lângă componenta politică și cea de încurajare a schimburilor culturale și a legăturilor interpersonale.

Cu prilejul vizitei, vor fi semnate și memorandumuri de înțelegere între Ministerul Finanțelor, Eximbank România și Banca Japoneză de Cooperare (JBIC), precum și memorandumuri de înțelegere între ELI-NP Măgurele, Okamoto Optics din Japonia și Institutul de Inginerie Laser a Universității din Osaka.

”Amplificarea dialogului şi a cooperării dintre România şi Japonia cu precădere pe dimensiunea strategică a securităţii a fost generată şi de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. România este interesată de o implicare activă a Japoniei în vecinătatea sa imediată şi în regiunea euroatlantică, având în vedere postura Japoniei de actor global de prim rang”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.