Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu, despre cazul Bâstroe: „Suntem singuri, nu ne ia nimeni apărarea”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre cazul Bâstroe: „Suntem singuri, nu ne ia nimeni apărarea”

Jurnalistul Ion Cristoiu și Ionuț Cristoiu, la podcastul Hai România din 6 martie 2023 (sursă foto: captură photo Hai România)
sursă foto: captură photo „Hai România”

Cazul canalului Bâstroe ia amploare în prezent. S-a anunțat deja că experți din partea Comisiei Europene (CE) au venit luni, 6 martie, în România pentru a facilita dialogul între Ucraina şi România. Pe această problematică, publicistul Ion Cristoiu susține că nu are așteptări de reușită. Acesta este convins acum că dreptatea îi va reveni Kievului, căci nimeni din Uniunea Europeană nu ne-ar susține în această situație.

„Marea problemă în această speță este că suntem singuri. În afară de noi, nimeni nu are vreun interes ca dreptatea să fie de partea noastră. Iar asta se întâmplă din ce în ce mai des, căci vine la scurt timp după cazul Schengen. Uniunea Europeană pare că ar ține mai mult cu ei, pe baza faptului că este o țară afectată de război și merită acum și luna de pe cer”, este comentariul publicistului Ion Cristoiu exprimat în exclusivitate în cadrul podcastului „Hai România”.

Iar informația cu privire la misiunea oficială a acestor consilieri ar fi una greșită, căci realitatea ar fi cu totul alta. Publicistul este de părere că trimișii Comisiei Europene în România ar fi venit acum „să ne zică să mai tăcem din gură, vorbim totuși de Ucraina, această eroină a Europei pe care nu trebuie să o supărăm”.

Un subiect tratat cu indiferență

Chiar și din partea autorităților române, s-ar părea că interesul pentru acest subiect scade pe zi ce trece. După spusele lui Ion Cristoiu, cazul Bâstroe este abordat cu un foarte slab interes din partea politicienii de la București. „Se postează doar pe Facebook și se mai iese pe la televizor. Atât. Așa de importantă este această problemă pentru politicienii de la noi, încât se discută la nivel de consilieri. Dacă Bâstroe chiar era de interes pentru noi, se cerea o discuție de la premier la premier sau măcar de la ministru de Transporturi la ministru de Transporturi. N-are nimeni nicio treabă, nu-i interesează”, susține publicistul.

Această atitudine vine tocmai pentru că ar fi un caz pierdut, iar înalții reprezentanți ai statului deja ar știi asta, în special președintele Klaus Iohannis. „Liderul de la Cotroceni este conștient că n-are ce face în această problemă. Mai zice câte ceva doar pentru a nu pierde din electorat, în rest, nici nu-l interesează. Unde este Iohannis acum, de exemplu? Președintele a plecat cu soția în delegație când acești consilieri europeni vin în România. Atât de mare este interesul”, a adăugat Ion Cristoiu.

Bâstroe. Când istoria se repetă

Acesta precizează faptul că nu este prima dată când țările europene nu ar fi interesate de ceea ce se întâmplă prin țara noastră și că statele care mai intră în vreun conflict cu România ar avea întotdeauna mai multe avantaje. „Este un exemplu clasic!”, spune Ion Cristoiu. „Asemenea întâmplări au loc de ani și ani de zile. Să luăm cazul Ardealului, căci astăzi, se repetă istoria de pe vremea mareșalului Ion Antonescu”.

„Pe atunci, puterea în Europe o deținea Germania și apare la noi problema cu Ungaria, o țară aliată Berlinului, care dorea teritoriile unde locuiesc maghiari în România. Acum, ne disputăm cu un stat aliat Uniunii Europene, forța din prezent din continent. În iunie 1940, noi eram cu Franța și Germania. Atunci, profitând de faptul că germanii țineau cu ursul, adică cu Budapesta, maghiarii au zis tare că vor Ardealul. La fel se întâmplă și acum, suntem și noi cu UE, dar UE e mai mult cu ei decât cu noi”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.