Infofinanciar > Info > Motivul pentru care Klaus Iohannis circulă doar cu avioane închiriate. Administrația Prezidențială a venit cu explicații
Info

Motivul pentru care Klaus Iohannis circulă doar cu avioane închiriate. Administrația Prezidențială a venit cu explicații

Avionul închiriat de Klaus Iohannis pentru vizita din Japonia
sursa foto: boardingpass.ro

Vizitele cu caracter diplomatic ale Președintelui Klaus Iohannis se desfășoară întotdeauna cu avioane închiriate. Opinia publică se întreabă de ce anume alege președintele României metoda închirierii.

Administrația Prezidențială explică motivul care se află în spatele folosirii aparatelor de zbor închiriate. Aparent, este vorba de firma Romavia, care a intrat în insolvență. Ulterior, în anul 2013, Tarom a introdus cele două avioane destinate zborurilor speciale în programul normal de zboruri. În caz că va fi nevoie de un aparat de zbor special, încă din 2016, există o comisie care va decide când este cazul achiziționării unui avion.

De ce România nu deține un avion privat destinat vizitelor diplomatice

Administrația Prezidențială a transmis motivele pentru care se închiriază o aeronavă specială pentru vizitele președintele Klaus Iohannis. Răspunsul explică faptul că din anul 2016, există Comisia interinstituțională pentru coordonarea activităților în vederea oferiri unei capabilități aeriene, destinate executării zborurilor speciale. Cu toate acestea, ”constituirea capabilității destinate exclusiv executării zborurilor speciale, conform concepției aprobate de către CSAT, nu a fost inițiată până în prezent”, se precizează în răspuns. Astfel, comisia există, dar activitățile de achiziționare a unui avion nu au avut loc.

Până în anul 2010, această situație nu era în discuție. Zborurile speciale erau asigurate de Regia Autonomă Română de Aviație ROMAVIA. Însă, societatea a intrat în procedură de insolvență și nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale. În consecință, până în anul 2013, TAROM a furnizat două aeronave. Ulterior, a decis să le introducă în programul normal de zbor.

”Până în anul 2013, în bugetul Ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară pentru menținerea în stare de operare a două aeronave din flota TAROM, în scopul executării zborurilor speciale. Ulterior anului 2013, cele două aeronave au fost reintroduse în programul normal de zboruri al TAROM, situație care a generat incertitudine privind posibilitatea realizării transporturilor aeriene aferente deplasărilor oficiale și cheltuieli suplimentare pentru executarea zborurilor speciale, în momentul în care instituțiile aflate în drept solicitau prestarea serviciilor aferente de la operatorul național”, a răspuns administrația prezidențială.

Avionul de lux care îi transportă pe soții Iohannis 

Subiectul referitor la avioanele cu care zboară președintele Iohannis a revenit după ce presa a publicat imagini cu avionul de lux care i-a transportat pe soții Iohannis în vizita din Japonia, în această săptămână.

Președintele Klaus Iohannis a fost dur criticat de opinia publică, pentru avionul de lux închiriat pentru vizita oficială din Japonia și Singapore. Aeronava a făcut o escală inclusiv la Sibiu, orașul natal al președintelui și al soției sale, Carmen. Avionul privat, de lux, a fost închiriat de la compania Global Jet. Informația a fost publicată de un site specializat în știri din domeniul aviației, conform G4Media.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.