Lumea la zi

Dezvăluiri! Propaganda rusească, realizată cu ajutorul sateliților francezi

Putin la televizor, Sursă foto: Bloomberg
Sursă foto: Bloomberg

Reporteri fără frontiere (RSF), pe baza unui raport de investigație realizat de activiști pentru drepturile omului, cer autorității franceze de reglementare în domeniul comunicațiilor, Arcom, să pună capăt difuzării marilor canale de televiziune rusești prin intermediul sateliților francezi operați de Eutelsat. După cum subliniază aceștia, operatorul francez joacă un rol esențial în răspândirea propagandei Kremlinului, transmițând semnalul în peste 15 milioane de gospodării din partea europeană a Rusiei (care, la rândul său, reprezintă 50% din audiența televiziunii ruse).

Canalele în cauză sunt conduse de rețele naționale foarte influente, care răspândesc informații false despre război și incită la genocid împotriva națiunii ucrainene. Cele incluse în această categorie sunt: Rossiya 1, Channel One și NTV. Pachetul de difuzare include, de asemenea, canalul Zvezda, care este condus de Ministerul rus al Apărării.

Cel mai mare acționar al Eutelsat este chiar statul francez, care deține 22,65% din acțiuni prin intermediul BPI France, o bancă publică de investiții. De asemenea, Eutelsat are legături directe cu autoritățile ruse, filiala sa cipriotă fiind condusă de fiul fostului ambasador rus în Franța. Între timp, Franța face zeci de milioane de euro cooperând cu furnizorii ruși de televiziune. De când Rusia a invadat Ucraina, cifra de afaceri a Eutelsat în Rusia a ajuns la 78 de milioane de euro (în principal din activități de radiodifuziune) și chiar a înregistrat o ușoară creștere de la an la an.

După cum se laudă Eutelsat însăși, doi dintre sateliții săi, Eutelsat 36B și Eutelsat 36C, ajung la jumătate din gospodăriile (care se pot uita la televizor) din Rusia și din Comunitatea Statelor Independente (CSI). În plus, sateliții Express AT1 și Express AT2 asigură acoperirea restului Rusiei, inclusiv a Siberiei și a Orientului Îndepărtat al Rusiei. Semnalul de la acești sateliți este recepționat de aproximativ 15 milioane de antene TV prin satelit ale celor doi furnizori: Trikolor și NTV Plus. În total, cei doi clienți ai Eutelsat transmit mai mult de 300 de canale de televiziune și 50 de posturi de radio. În afară de Federația Rusă, ei mai operează pe teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă și chiar și în Europa, unde abonații vorbitori de limbă rusă din Estonia, Letonia și Lituania pot avea acces la ele prin intermediul pieței ilegale.

În ciuda aparentei diversități, platformele au oprit recent difuzarea a opt canale internaționale de știri în Rusia, printre care BBC World, CNN, Deutsche Welle, France 24 și TV5 Monde, susținând că acestea acționau în conformitate cu autoritatea de reglementare rusă. Cu toate acestea, platformele nu au revocat licențele niciunuia dintre aceste canale în Rusia, scrie Insider.

Propagandiștii  își desfășoară activitatea pe teritoriile ucrainene ocupate și chiar în Europa

Canalele incriminate, Rossiya 1 și Channel One, deținute de stat, și NTV, deținut de Gazprom, sunt cele mai vizionate trei canale din Rusia. În raportul său de 266 de pagini, Comitetul Diderot a scos în evidență zeci de declarații rostite pe cele trei canale, care elogiază intervenția militară rusă în Ucraina și care răspândesc propaganda Kremlinului, în special discursurile pline de ură la adresa poporului ucrainean. Analiza Comitetului oferă suficiente dovezi ale dominației acestor trei canale principale pe piața de televiziune și ale importanței lor deloc neglijabile ca sursă de informare pentru alte mijloace de comunicare și rețele sociale.

Eutelsat asigură, de asemenea, transmisia gratuită a încă șase canale rusești, inclusiv RT Arabic, în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Faptul că Eutelsat oferă asistență tehnică aparatului rusesc de propagandă de război și incitare la genocid este de neacceptat din punct de vedere moral și contrar alianței strategice cu Ucraina, afirmă activiștii pentru drepturile omului.

În ciuda numeroaselor scrisori trimise liderilor politici și administrațiilor europene și franceze, Comitetul Denis Diderot, în afara confirmărilor oficiale de primire, a primit un singur răspuns coerent.

De asemenea, activiștii au lansat o petiție prin care îndeamnă autoritățile europene să impună sancțiuni entităților care răspândesc propaganda rusă. Ei vor deconectarea furnizorilor de „backbone” ruși de la sateliții Eutelsat și înlocuirea acestora cu mijloace de difuzare independente rusești și europene. Până la ora publicării acestei știri, petiția a strâns aproximativ 3.000 de semnături.

Conducerea de „vârf” a Eutelsat refuză să vadă problema legată de operațiunile lor comerciale. La începutul lunii mai, directorul general al Eutelsat, Eva Berneke, a anunțat „neutralitatea” companiei în ceea ce privește conflictul politic în care este implicată Rusia (evitând cu grijă cuvântul „război”). Compania a subliniat, de asemenea, că decizia privind tăierea legăturilor cu furnizorii ruși rămâne la discreția autorităților franceze.