Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin reintră în grațiile Kremlinului! Wagner primește întăriri, muniții și recunoaștere politică
Lumea la zi

Evgheni Prigojin reintră în grațiile Kremlinului! Wagner primește întăriri, muniții și recunoaștere politică

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
FOTO: news.ro

Faptul că Evgheni Prigojin are autoritate asupra unităților subordonate Ministerului rus al Apărării sugerează că fondatorul Wagner a reușit să recâștige o oarecare simpatie din partea Kremlinului, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW) .

Evgheni Prigojiin „a lansat o operațiune de informare pentru a submina credibilitatea grupurilor militare private (PMC) afiliate statului rus”, consideră experții institutului. În special, potrivit raportului, Prigojin a declarat că a vizitat pozițiile unităților Potok (Stream) și Alexander Nevsky. „ Bucătarul lui Putin le-a caracterizat drept „micro-PMC”. Fondatorul Wagner a criticat aspru starea proastă a acestor unități la 24 aprilie.

Evgheni Prigojin a reintrat în grațiile Kremlinului

Institutul a remarcat că, potrivit rapoartelor, batalionul Potok este una dintre cele trei unități de voluntari ale companiei de stat Gazprom. Batalionul este, de asemenea, un omolog al Rezervei de luptă a statului rus (BARS). Batalionul Potok (PMC Redut)este subordonat al Ministerului rus al Apărării.

„Prigojin a susținut că aceste unități ar trebui să acopere flancurile Wagner și a întrebat cum pot aceste unități să desfășoare operațiuni de luptă dacă nu au provizii și arme adecvate. Prigojin a criticat, de asemenea, proliferarea generală a unor astfel de PMC-uri, ceea ce sugerează probabil că Prigojin vede aceste noi entități ca fiind concurența lui Wagner”, se arată în raport.

Declarațiile lui Prigojin, concluzionează ISW, indică faptul că Wagner are autoritate asupra unităților aparținând Ministerului rus al Apărării, ceea ce, la rândul său, sugerează că Prigozhin și-a recăpătat o oarecare favoare din partea Kremlinului, potrivit pravda.com.

Rusia și-a intensificat ofensiva din Bahmut

Potrivit ISW, compania militară privată pare să primească întăriri, muniții și recunoaștere politică, spre deosebire de „eforturile anterioare ale Kremlinului de a angaja forțele Wagner în luptele din Bahmut fără a-i acorda prea mult sprijin. La 14 aprilie, Ministerul britanic al Apărării a raportat că Rusia și-a intensificat ofensiva din Bahmut, deoarece armata regulată rusă și grupul paramilitar Wagner și-au îmbunătățit cooperarea.

În aceeași zi, Prigojin a declarat că „opțiunea ideală” ar fi ca Rusia să înceteze faza activă a războiului și să se „înfingă ferm” în teritoriile ocupate de Rusia. „Opțiunea ideală ar fi să anunțăm sfârșitul conflictului, să informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele planificate și, într-un fel, chiar le-am obținut”, a scris Prigojin.

Între timp, câteva zile mai târziu, la 17 aprilie, doi foști mercenari ai Grupului Wagner au declarat presei ruse de opoziție că au ucis zeci de civili ucraineni, inclusiv copii, precum și prizonieri de război în timp ce luptau în regiunea Donețk. În urma interviurilor, Parchetul General ucrainean a declarat că a început să îi investigheze pe cei doi foști comandanți pentru crime de război.