Infofinanciar > Lumea la zi > Forțele ucrainene se agață de orașul asediat Bahmut. China, presată să ajute la încheierea războiului
Lumea la zi

Forțele ucrainene se agață de orașul asediat Bahmut. China, presată să ajute la încheierea războiului

Militarii ucraineni au montat un mortier pentru a-l lansa spre pozițiile trupelor rusești, la periferia orașului Bahmut; sursă foto: kanald.ro
sursă foto: kanald.ro

Șapte civili au fost uciși de lovituri de artilerie ucraineană în zonele controlate de Rusia, în timp ce bătălia pentru Bakhmut, orașul devastat din estul țării, care a devenit un simbol al sfidării Rusiei de către Kiev, a făcut ravagii fără a se întrevedea un final.

Un oficial rus de rang înalt a declarat că nu există nicio șansă de a purta discuții de pace în acest an, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe liderul chinez Xi Jinping să convingă Rusia să negocieze încheierea celui mai periculos conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

China, mediator de pace între Rusia și Ucraina

În urma discuțiilor purtate, la Beijing, cu Macron și cu șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, Xi a declarat că speră ca Rusia și Ucraina să poată purta negocieri cât mai curând posibil și a avertizat toate țările împotriva utilizării armelor nucleare. Președintele chinez nu și-a exprimat dorința de a vorbi cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, deși Von der Leyen a declarat că Xi i-a spus că o conversație ar putea avea loc atunci când „condițiile și momentul sunt potrivite”.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite”, iar Xi a încercat să poziționeze China ca mediator în conflictul din Ucraina. China a publicat un plan de pace în 12 puncte, dar propunerea a fost în mare parte respinsă de Occident, deoarece China a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea vecinului său suveran. Aflat alături de președintele chinez în fața Marii Săli a Poporului înainte de întâlnirea lor, Macron i-a spus lui Xi că „agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității”. „Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”, a spus Macron.

Nu există nicio discuție în curs de desfășurare menită să pună capăt războiului, iar Dmitri Suslov, un consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a fost citat în ziarul italian Corriere della Sera, declarând că există șanse „zero” ca discuțiile să aibă loc în 2023. Putin spune că „operațiunea militară specială” a Rusiei a fost necesară pentru a elimina naziștii ucraineni și pentru a apăra Rusia de un Occident ostil. Ucraina și aliații săi o numesc un război de cucerire.

Mii de vieți pierdute în război

Războiul a costat mii de vieți, a distrus orașe, a alungat milioane de oameni din casele lor și a destabilizat economia globală. Patru civili au fost uciși în regiunea Donețk, controlată de Rusia, când obuze au lovit o parcare, a declarat agenția de știri rusă Tass. Trei persoane au murit în explozii într-o stație de autobuz din Lysychansk, la nord-est de Donețk. Guvernatorul orașului Kherson, din sudul țării, a declarat că șapte persoane au fost rănite în bombardamentele efectuate de forțele rusești din această regiune.

Bătălia de luni de zile pentru Bakhmut, unul dintre ultimele centre urbane din estul provinciei Donețk care nu a căzut încă în mâinile forțelor ruse, s-a dovedit a fi una dintre cele mai sângeroase din timpul războiului. „Bătăliile sunt în desfășurare pe străzi, încercările inamicului de a încercui orașul eșuează. Comandamentul nostru controlează pe deplin situația”, a declarat Andriy Yermak, un consilier superior al lui Zelenskiy. Liderul grupului rus privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptele se desfășoară în vestul orașului. „Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”, a declarat Prigojin pe canalul său Telegram.

Prigozhin s-a plâns adesea de lipsa de muniție pentru luptătorii săi din Bakhmut. Dar polițistul de frontieră ucrainean, Levko Stek, care a vorbit într-un clip video în mijlocul unor explozii, a declarat că forțele ucrainene nu au simțit nicio „foame de muniție” din partea rusă. Analiștii occidentali au minimizat importanța strategică a Bakhmut, dar Ucraina a prezentat apărarea tenace a orașului ca pe o modalitate de a epuiza forțele ruse înaintea unei contraofensive susținute de arme avansate furnizate de Occident. „Suntem pregătiți, trebuie să o facem, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Inamicul trebuie alungat. În acest moment așteptăm ca vremea să se schimbe, noroiul este un obstacol „, a declarat pentru Reuters Naza, un comandant de unitate în vârstă de 21 de ani, în afara Bakhmut, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.