Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin le strică parada mai marilor șefi de la Moscova. Ce s-a întmplat cu trupele Wagner din Bahmut
Lumea la zi

Evgheni Prigojin le strică parada mai marilor șefi de la Moscova. Ce s-a întmplat cu trupele Wagner din Bahmut

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
FOTO: news.ro

În timp ce Moscova a îmbrăcat straiele de sărbătoare, pentru a celebra Ziua Victoriei în Piața Roșie din capitala Federației Ruse, pe frontul din Ucraina se dau lupte extrem de dure între trupele Wagner și cele ucrainene. Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, le-a stricat sărbătoarea mai marilor șefi de la Moscova dat fiind faptul că ucrainenii au reușit să penetreze flancurile la Bahmut și se reorganizeze.

Acest lucru poate fi înțeles ca o victorie importantă pentru Volodimir Zelenski, în condițiile în care zilele trecute luptătorii ruși au anunțat că orașul Bahmut va fi cucerit în cele din urmă.

Evgheni Prigojin le-a stricat festivitatea generalilor ruși

Însă, situația a luat o turnură favorabilă pentru trupele ucrainene, regruparea soldaților va permite modificarea dinamicii frontului din orașul Bahmut.„Astăzi ei (trupele ucrainene) rup flancurile în direcția Artemivsk, regrupându-se în Zaporojie, iar o contraofensivă va începe în viitorul apropiat. Ucrainenii ne-au transmis clar: contraofensiva va fi pe teren, nu la TV”, a comentat liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta din urma adaugă faptul că garanțiile primite de la Moscova pe 7 mai în legătură cu aprovizionarea cu muniție s-au adeverit în proporție de 10%. „Ni s-a promis pe 7 mai că vom primi muniție. Pe data de 8, la ora două dimineața, a fost primit un ordin de luptă, care spune „asalt total”.

Astăzi este 9 mai. Pe data de 8, a avut loc o ședință în cadrul căreia ni s-a dat 10% din cantitatea de muniție solicitată. Am fost pur și simplu înșelați. Nu vom pleca de la Bahmut, vom mai lupta pentru câteva zile. Vom pune lucrurile cap la cap și apoi ne vom da seama” a adăugat Evgheni Prigojin.

Kievul a fost bombardat în cursul dimineții

Anterior festivităților din Piața Roșie, Moscova a lansat un nou atac cu drone asupra Ucrainei. Autoritățile din Kiev au precizat că 23 de rachete au fost interceptate și lichidate de sistemul de apărare antiaerian. „În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, în noaptea de 9 mai 2023, ocupanţii ruşi au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr şi X-101/X-555”, potrivit unui comunicat de presă emis de autoritățile ucrainene, potrivit România TV.

De asemenea, oficialii administrației militare au subliniat faptul că în urma atacurilor nu au fost înregistrate victime. „Rachetele de croazieră lansate, mai ales cele de tip X-101 (X-555), nu şi-au atins ţintele. Apărarea antiaeriană a capitalei a funcţionat din nou perfect!”, a precizat un oficial ucrainean, care a adăugat că atacul a fost „efectuat de patru bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Mării Caspice.

Înaintea atacului lansat de marți dimineața, primarul Kievului, Vladimir Klitschko a consemnat faptul că loviturile rusești de luni dimineață au marcat „cel mai amplu” atac cu drone asupra Kievului de la începutul „Operațiunii Speciale de Eliberare”. Armata ucraineană a atras atenția asupra faptului că Moscova va depune toate eforturile necesare pentru a epuiza apărarea aeriană Ucrainei pentru a împiedica declanșarea contraofensivei de primăvară.