Infofinanciar > Lumea la zi > Mercenarii Wagner se retrag din Bahmut! Prigojin a făcut anunțul după un videoclip de teroare
Lumea la zi

Mercenarii Wagner se retrag din Bahmut! Prigojin a făcut anunțul după un videoclip de teroare

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Într-un anunț dramatic și neașteptat, Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat că trupele sale vor evacua orașul ucrainean Bahmut, pe care încercau să-l captureze încă din vara trecută.

„Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că începând cu data de 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragem rămășițele Wagner în taberele de logistică pentru a ne linge rănile”, a declarat Prigojin într-un comunicat de presă.

„Retrag unitățile Wagner din Bahmut pentru că, în lipsa munițiilor, sunt condamnate să piară fără sens”, a mai spus el.

Prigojin s-a filmat în fața mercenarilor căzuți în luptă

Într-o înregistrare video, Prigojin apare alături de numeroase cadavre ale membrilor echipei sale de luptători, criticând cu mai multă înverșunare decât în trecut liderii armatei ruse pentru că nu le furnizează suficientă muniție.

Într-un clip extrem de violent, în care se pot vedea cadavrele a zeci de mercenari decedați, Prigojin a atacat fără nicio reținere liderii armatei ruse de la Moscova.

„Aceștia sunt băieții din Compania Wagner care au murit astăzi. Sângele e încă proaspăt. (către cel care ține camera) Filmează-i pe toți!

Acum ascultați la mine, * ce sunteți. EI sunt tații și fiii cuiva. Și acești * care nu ne dau muniție, o să-și mănânce măruntaiele în iad. Avem un deficit de muniție de 70%! Șoigu, Gherasimov! Unde e * aia de muniție! Uitați-vă la ei (arată spre cadavre).

Voi, scursurilor, stați în cluburi scumpe. Copiii voștri își trăiesc viața, filmează clipuri pentru Youtube. Vă credeți maeștri ai acestei vieți și că aveți dreptul să ne controlați pe noi. Credeți că dacă aveți stocuri de muniție aveți dreptul să faceți asta.

Calculele sunt simple, dacă există alocare de muniție avem de cinci ori mai puțini (arată spre morții din spatele lui). Au venit ca voluntari și mor pentru ca voi să scăpați, în birourile voastre cu lemn de sequoia. Gândiți-vă la asta!”, a țipat Prigojin timp de două minute în fața camerei. Este important de menționat că, deși șeful mercenarilor se filează dând vine pe oficialii de la Moscova pentru moartea soldaților săi, mai mulți soldați ruși care au reușit să scape din Wagner au declarat că Prigojin îi trimitea pe aceștia la moarte sigură.

Nu este prima dată când Prigojin se declară revoltat de tratamentul soldaților săi

În februarie, el a postat o altă imagine cu trupele sale moarte și i-a acuzat pe șefii armatei pentru moartea lor. Deși armata a negat că a lipsit în mod deliberat grupul său Wagner de obuze, la momentul respectiv a răspuns prin creșterea livrărilor către linia de front.

În anunțul său, stând în fața oamenilor săi, el a spus că la 10 mai vor fi „obligați să transfere pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragă rămășițele lui Wagner în taberele de logistică pentru a ne linge rănile”.

Bătălia pentru Bahmut a durat luni de zile și se crede că a făcut mii de victime. Forțele armate ucrainene au decis să apere orașul cu orice preț, într-o încercare aparentă de a concentra resursele militare rusești asupra unui singur loc cu o importanță relativ mică, scrie BBC.