Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin a jucat la cacealma și a câștigat! Trupele Wagner primesc ajutor de la Kremlin
Lumea la zi

Evgheni Prigojin a jucat la cacealma și a câștigat! Trupele Wagner primesc ajutor de la Kremlin

Prigojin Sursa foto: HotNews
Sursa foto: HotNews

Șeful grupului de mercenari Wagner a anunțat că renunță la planurile de a-și retrage forțele din Bahmut, în estul Ucrainei, după ce a primit promisiuni peste noapte că va primi toate armele necesare pentru a captura orașul devastat.

Evgheni Prigojin a anunțat vineri că luptătorii săi, care au condus asaltul de luni de zile asupra Bahmut, se vor retrage deoarece a spus că oamenii săi au fost lipsiți de muniție și au suferit pierderi „inutile și nejustificate” ca urmare.

Prigojin i-a atacat în mod public pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șefii de vârf ai armatei din cauza modului în care au condus războiul din Ucraina, a declarat că oficialii de la Moscova, măcinați de „gelozie meschină”, blochează aprovizionarea cu muniție a oamenilor săi.

„Băieții mei nu vor suferi pierderi inutile și nejustificate în Bahmut fără muniție”, a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video care era adresată și președintelui Putin.

Mai mult însă, ieri șeful trupelor Wagner a supralicitat cu un nou mesaj la adresa Kremlinului în care anunța că mercenarii vor fi înlocuiți de trupele liderului cecen Ramzan Kadîrov: „Îi sunt recunoscător lui Ramzan Kadîrov pentru că a fost de acord să preia poziţia noastră în Bahmut, cel mai probabil, având capacitatea de a obţine tot ce are nevoie şi toate resursele necesare. Sunt deja în contact cu reprezentanţii săi pentru a începe imediat transferul de poziţii, astfel încât pe 10 mai, la ora 00:00, exact în momentul în care estimăm că potenţialul nostru de luptă va fi complet epuizat, camarazii noştri de arme să ne ia locul şi să continue asaltul asupra oraşului Bahmut”

Prigojin a dat-o la întors

Într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram, Prigojin a revenit asupra anunțului inițial, declarând că: „Peste noapte am primit un ordin de luptă, pentru prima dată în tot acest timp. Ni s-a promis atâta muniție și arme cât avem nevoie pentru a continua operațiunile în continuare. Ni s-a promis că tot ce este necesar pentru a împiedica inamicul să ne taie calea (de aprovizionare) va fi desfășurat pe flanc”, a adăugat șeful trupelor Wagner, citat de Reuters.

Prigojin a mai menționat că Ministerul rus al Apărării l-a desemnat pe generalul Serghei Surovikin să lucreze alături de Wagner. „Acesta este singurul om cu stea de general de armată care știe să lupte”, a precizat „Bucătarul lui Putin”.

Surovikin a comandat campania Rusiei din Ucraina timp de câteva luni înainte ca șeful Statului Major General, generalul de armată Valeri Gherasimov, să primească comanda operațională generală deasupra sa.

Ucrainenii rezistă încă în Bahmut

Bătălia pentru Bahmut, pe care Rusia îl vede ca pe o bază de luptă spre alte orașe din regiunea ucraineană Donbas, care încă nu se află sub controlul său, a fost cea mai intensă din conflict, costând mii de vieți de ambele părți în luni de război crâncen.

Trupele ucrainene au fost împinse înapoi în ultimele săptămâni, dar s-au baricadat în oraș pentru a provoca cât mai multe pierderi rusești înainte de marea ofensivă planificată de Kiev împotriva forțelor invadatoare de-a lungul liniei de front de 1.000 km.