Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Rusia s-a înarmat până în dinți! Contraofensiva Ucrainei va întâlni rezistență
Lumea la zi

Reuters: Rusia s-a înarmat până în dinți! Contraofensiva Ucrainei va întâlni rezistență

gds.ro
Credit imagine: descopera.ro

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei este anunțată de mult timp. Rusia profită de documentele care s-au scurs de la Pentagon și de faptul că aliații Kievului trebuie să îi mai trimită sprijin militar pentru a-și fortifica zonele vulnerabile.

Apărările vizibile în imaginile din satelit realizate de Capella Space fac parte dintr-o vastă rețea de fortificații rusești care coboară din vestul Rusiei, trece prin estul Ucrainei și ajunge în Crimeea, fiind construite pentru a fi pregătite pentru un atac ucrainean major. Mii de soldați ucraineni s-au antrenat în Occident pentru a utiliza diferite mijloace militare pe câmpul de luptă în mod combinat, înaintea unei contraofensive despre care oficialii ucraineni spun că va veni atunci când forțele sale vor fi pregătite.

Punctele tari și slabe ale Rusiei

Reuters a analizat imagini din satelit cu mii de poziții defensive atât în interiorul Rusiei, cât și de-a lungul liniilor de front ucrainene, care arată că este cel mai puternic apărată în sudul regiunii Zaporizhzhia și la poarta de intrare în Peninsula Crimeea. Șase experți militari au declarat că apărarea, construită în cea mai mare parte în urma avansurilor rapide din toamnă ale Ucrainei, ar putea îngreuna situația de data aceasta și că progresul va depinde de capacitatea sa de a desfășura eficient operațiuni complexe și combinate.

„Nu este vorba de numere pentru ucraineni. Este vorba de capacitatea lor de a face acest tip de război, operațiuni combinate de arme? Rușii au arătat că nu pot face acest lucru și s-au întors la vechea lor metodă sovietică de uzură”, a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

O contraofensivă ucraineană ar putea schimba dinamica unui război care a încetinit și s-a transformat într-o sângeroasă bătălie de uzură, iar experții militari spun că lungimea frontului ar putea întinde apărarea Rusiei.

Dacă Kievul poate recâștiga controlul asupra sudului, ar putea redobândi accesul neîngrădit la rutele sale de export din Marea Neagră, într-un moment în care Rusia a semnalat că ar putea închide coridorul de cereale.

Ucraina va primi ajutoare în timp util?

Este posibil ca Ucraina să nu mai primească prea curând o altă injecție mare de echipamente blindate din partea Occidentului, ceea ce pune presiune asupra Kievului pentru a recuceri cât mai mult teren posibil în cazul în care sprijinul militar începe să se diminueze, spun experții militari.

„Am curățat cea mai mare parte a stocurilor din Occident. Va fi nevoie de câțiva ani pentru a reconstrui. Cred că aceasta este marea oportunitate (a Ucrainei) de a face presiuni”, a declarat Melvin.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la un răspuns scris pentru a comenta despre o eventuală contraofensivă. Ucraina a promis să recupereze tot teritoriul ocupat de Rusia, o suprafață aproximativ cât Bulgaria, dar oficialii sunt reticenți în a dezvălui orice informație care ar putea ajuta Moscova.

Occidentul a trimis zeci de tancuri de luptă moderne și vehicule de luptă de infanterie pentru a servi ca avangardă a unui asalt, împreună cu echipamente de poduri și vehicule de deminare.

De aceea, Rusia a săpat fortificații extinse și stratificate pentru a se asigura că trupele sale vor fi mult mai bine înrădăcinate decât atunci când au fost alungate din nord-estul Ucrainei și din orașul Kherson, arată imaginile din satelit.

Imaginile analizate de Reuters arată că o mare parte din construcțiile rusești au avut loc după noiembrie, când forțele sale s-au retras din orașul Kherson din sud și ambele părți au căutat să-și consolideze pozițiile în timpul lunilor de iarnă.

Întinzându-se pe sute de kilometri, experții militari spun că apărările marchează zonele în care Rusia se așteaptă să fie atacată sau vede o importanță strategică în menținerea teritoriului.

Bătălia s-a transformat într-una strânsă și de uzură

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările privind apărarea și capacitatea sa de a respinge o contraofensivă.

Potrivit imaginilor din satelit, pozițiile Rusiei sunt concentrate cel mai mult în apropierea liniilor de front din sud-estul regiunii Zaporizhzhia, în est și de-a lungul fâșiei înguste de pământ care leagă Peninsula Crimeea de restul Ucrainei.

Experții militari se așteptau cu toții ca principala axă a unei contraofensive să fie în sud, chiar dacă cele mai grele lupte din ultimele luni s-au concentrat în est și, în special, în jurul orașului Bakhmut.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită rară în regiunea Kherson, în ceea ce unii observatori au văzut ca un semnal al importanței sale strategice.

Oleksandr Musiyenko, un analist militar din Kiev, a declarat că sudul este vital din punct de vedere strategic pentru Ucraina.

Pe lângă întreruperea coridorului terestru dinspre Rusia spre Crimeea ocupată, o pătrundere adâncă în sud ar putea aduce peninsula în raza de acțiune a artileriei, a spus el.

Peninsula în formă de diamant, confiscată de la Ucraina în 2014, găzduiește Flota Mării Negre, pe care Rusia o folosește pentru a-și proiecta puterea în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană și – în ultimele 14 luni – pentru a face să plouă cu rachete de croazieră asupra Ucrainei.

În sudul țării se află, de asemenea, centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, care este ocupată din martie anul trecut și inactivă din septembrie. Aceasta obișnuia să furnizeze o cincime din necesarul de energie electrică al Ucrainei. Orașul Polohy, fotografiat în imaginile din satelit ale Capella Space, se află în regiunea Zaporizhzhia, o poartă de acces cheie pentru Ucraina, care se îndreaptă spre sudul în mare parte plat.

Restul sudului se află dincolo de râul Dnipro, o barieră naturală uriașă pe care forțele ucrainene trebuie să o depășească.

Șanțurile antitanc sunt suficient de adânci și largi pentru a obstrucționa înaintarea tancurilor și a vehiculelor blindate. Apoi vin „dinții de dragon” din beton care servesc drept baricade în formă de piramidă. Tranșeele cu oameni se află la aproximativ un kilometru în spatele șanțurilor.

Pe lângă șanțuri, baricade și tranșee în zig-zag, liniile de apărare ale Rusiei vor include, de asemenea, câmpuri minate, sârmă ghimpată și poziții de arme camuflate.

Iar în cazul Polohy, Rusia a construit două linii defensive distincte, una la nord și una la sud.

Imaginile aeriene din zona Zaporizhzhia, văzute de Reuters, arată că unele orașe, precum Tokmak și Bilmak, au fost înconjurate de fortificații. Tranșee au fost săpate de-a lungul drumurilor, în afara altor așezări și la aeroporturile orașelor Melitopol și Berdiansk. Nordul Crimeii a fost, de asemenea, fortificat.

Brady Africk, un cercetător și analist de informații din surse deschise de la American Enterprise Institute, a declarat că a cartografiat fortificațiile din vestul Rusiei până în Crimeea, iar construcția a început în mod serios după ce trupele rusești au abandonat orașul Kherson.

„Acest lucru a stimulat un efort uriaș de săpături, în special în sudul Ucrainei, unde terenul este destul de plat”, a spus el.

În ciuda rețelei de apărare, patru experți au declarat că Rusia va fi vulnerabilizată de lungimea frontului, o vulnerabilitate pe care Kievul va încerca să o exploateze prin fente, distrageri, surprize și viteză operațională.

Un document al serviciilor secrete americane de informații din data de 28 februarie, văzut de Reuters, a declarat că Occidentul a angajat 200 de tancuri pentru Ucraina. Șeful armatei, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat în decembrie că are nevoie de 300 pentru a învinge Rusia, împreună cu alte vehicule și artilerie.

Aceleași documente au mai spus că Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de apărare aeriană, care ar putea deveni o problemă dacă forțele Kievului avansează rapid și au nevoie de protecție împotriva bombardamentelor aeriene.