Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme în Paradis! Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, le reproșează militarilor ruși că nu oferă muniție mercenarilor săi
Lumea la zi

Probleme în Paradis! Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, le reproșează militarilor ruși că nu oferă muniție mercenarilor săi

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
Sursă foto: news.ro

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut luni, că oficialii militari ruși nu vor să acorde mercenarilor săi de pe frontul din Ucraina muniţiile de care au nevoie pentru a învinge armata inamică.

„Cu toate cunoştinţele şi contactele mele, nu reuşesc să rezolv această problemă”, a precizat Prigojin, prin intermediul canalului său de Telegram.

Evgheni Prigojin, care s-a poziționat de multe ori de partea președintelui rus, Vladimir Putin, a căzut în dizgraţia elitei politico-militare ruse, chiar dacă gruparea de mercenari aflată în subordinea sa a reușit să înregistreze câteva succese notabile pe front, unele mai importante decât cele bifate de armata rusă.

Rusia are destulă muniție

În discursul său, Evgheni Prigojin a subliniat că industria militară a Federației Ruse produce în prezent cantități suficiente de muniţii pentru a susţine în continuare războiul din Ucraina, scrie stiripesurse.

Astfel, liderul Wagner spune că deficienţele de aprovizionare ale mercenarilor săi sunt, de fapt, rezultatul unor decizii ale unor responsabili militari ruşi, fără a oferi însă numele acestora.

„Cei care ne împiedică să câştigăm acest război lucrează categoric în favoarea inamicului”; „(n.r. – Militarii) mănâncă micul dejun, prânzul şi cina în farfurii aurite şi îşi trimit rudele în vacanţe în Dubai”, a mai spus Prigojin.

„Te rog, spune-mi cui trebuie să îmi cer scuze pentru ca băieții mei să moară la jumătate din ritmul în care mor acum!”, a spus Prigojin.

Șeful mercenarilor a mai adăugat că, pe vremea când forțele rusești din Ucraina erau conduse de generalul Serghei Surovikin, Grupul Wagner nu avea aceleași probleme de aprovizionare ca acum.

Ofensivă împotriva Ministerului Apărării rus

Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au anunțat sâmbătă, că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi planificat lansarea unei  contraofensive informaționale împotriva armatei ruse.

Acest lucru a avut loc în contextul în care trupele Wagner au susținut pe rețelele de socializare că le-au fost tăiate proviziile de artilerie și că pierd sute de membri pe zi, întrucât oficialii ruși din cadrul ministerului Apărării nu le trimit armele, muniția și alte provizii necesare pentru a face față pe front.

„Prigojin a lansat probabil o campanie informațională intensificată împotriva Ministerului Apărării Rusiei, ca răspuns decizia Ministerului Apărării de a împiedica Grupul Wagner să-și continue campania de recrutare în închisori, ceea ce restrângere capacitățile operaționale ale Grupului Wagner în Ucraina.

Șeful Wagner atrage însă simpatia tot mai multor ultranaționaliști ruși, în rândul cărora susține că Grupul Wagner ete forță de elită care ar putea asigura câștiguri tactice pe care armata rusă obișnuită nu le poate obține”, mai scrie ISW, scrie stiripesurse.

Și-au pierdut încrederea în Prigojin

Potrivit mai multor informații din jurul Kremlinului, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și consilierii săi apropiați și-ar fi pierdut încrederea în puterea mercenarilor Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, după ce aceștia nu au reușit să cucerească orașul cheie Bahmut, arată Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Astfel, în urma acestei înfrângeri a celor de la Wagner, Putin și-ar fi îndreptat din nou atenția spre comandamentul militar de la Moscova

„Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigojin și la generalul Serghei Surovikin, despre care se crede că este un aliat al său, să continue eforturile de a câștiga teren și înfrânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce forțele armate convenționale ale Rusiei au fost epuizate și au suferit regrese dezastruoase”, scriu reprezentanții institutului ISW, scrie Hotnews.