Lumea la zi

Evgheni Popov: „Nu vom face vreun masacru nuclear în lume!” Rusia va folosi armele nucleare doar ca răspuns

Putin și Șoigu, Sursă foto: Profimedia Images
Sursă foto: Profimedia Images

Deputatul și prezentatorul de televiziune rus, Evgheni Popov, a făcut noi declarații pentru canalul de radio BBC 4 legat de intențiile Rusiei și utilizarea armelor nucleare. Popovici continuă retorica de la Kremlin, susținând că armele nucleare vor fi folosite doar ca răspuns la un atac al Occidentului împotriva Rusiei.

Evgheni Popov asigurat în declaraţiile pentru BBC4  că Rusia „nu va ataca prima ţările occidentale”. „Nu vom face vreun masacru nuclear în lume. Nu este politica noastră. Nu ne stă în obicei. Noi în Rusia suntem oameni paşnici, dar putem să răspundem dacă ne atacaţi”, a spus politicianul rus.

Legat de situația celor două regiuni disputate din Donbas, Lugansk și Donetsk care ar intra sub umbrela nucleară a Rusiei în cazul unei unificări oficiale cu Federația, comentariul deputatului nu a adus un răspuns ferm. „Chiar nu ştiu ce să spun. Dar trebuie să ştiţi că ne vom apăra patria”, a susținut acesta.

Rusia invocă apărarea suveranității de stat

Întrebat dacă Rusia va folosi prima arme nucleare împotriva țărilor europene, deputatul a declarat: „Doar ca răspuns, opinia mea este clară. Vom folosi arme nucleare numai ca răspuns. Numai ca răspuns la folosirea de arme nucleare împotriva teritoriului nostru. Ne vom apăra ţara suverană şi statul suveran. Şi, bineînţeles, armele nucleare sunt garantul securităţii noastre”, a explicat Evgheni Popov, conform Stiripesurse.ro.

Declarațiile președintelui Vladimir Putin de ieri au creat o tensiune la nivelul întregii Europe.  Preşedintele rus a anunţat ieri mobilizarea a 300,000 de rezervişti pentru a lupta pe frontul din Ucraina, decizie ce a intrat în efect imediat. Totodată, președintele a anunțat că Rusia își va folosi întregul arsenal pentru a-și apăra teritoriul și suveranitatea de stat.

La începutul săptămânii, conducerea grupărilor separatiste din regiunea Donbas au cerut referendum pentru a se uni cu Rusia, fiind speculat că ei ar dori să beneficieze de politica nucleară a Rusiei, ceea ce ar duce la o escaladare masivă a conflictului. Putin susține în continuare că scopul „operațiunilor militare speciale” din Ucraina este de a elibera regiunea Donbas și că populația din zonă nu dorește să fie sub conducere ucraineană.

Decizii radicale pentru poporul rus

În urma anunțului de mobilizare parțială, mulți bărbați au încercat să părăsească Rusia, pentru a nu fi trimiși pe front, iar în după masa zilei de ieri, companiile aeriene au oprit vânzările de bilete pentru bărbații ruși. Situația din Rusia continuă să fie tensionată, iar liderii europeni au reacționat la declarațiile lui Putin și au cerut clarificări asupra intențiilor sale.

Acțiunile Rusiei din ultimele zile vin ca urmare a situației tensionate de pe frontul din Ucraina, unde armata rusă a început să piardă teren. Contraofensiva ucraineană pornită la începutul lunii a adus un succes considerabil țării, Ucraina fiind susținută de statele europene și SUA. Putin a amenințat că răspunsul Rusiei va fi pe măsură, mai ales dacă europenii continuă ceea acesta a numit un „șantaj nuclear”.