Lumea la zi

Francezii plafonează prețurile la energie și gaze naturale la 15% în 2023. Guvernul oferă granturi pentru persoanele vulnerabile

Gaz, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile franceze, prin vocea premierului Elisabeth Borne, au anunțat că vor plafona cu 15% creşterile de preţuri la energie şi gaze în anul 2023, pentru toți consumatorii.  În privința gazelor naturale, plafonarea va intra în vigoare din ianuarie, iar pentru electricitate din luna februarie.

Această măsură va preveni dublarea facturilor pe care le vor înregistra gospodăriile în anul următor. De asemenea, persoanele vulnerabile, care nu vor putea face față inflației, vor beneficia de un cec lunar de până la 200 euro.

Ce costuri va avea statul francez

Pentru a pune în practică aceste directive, Executivul din Hexagon va fi nevoit să folosescă 16 miliarde de euro din visteria statului. Însă, până ca autoritățile să ia această decizie, Franța a cheltuit deja miliarde de euro pentru a atenua impactul creşterii preţurilor energiei pe piaţă.

„Faţă de alte state europene, Franţa ar trebui structural să fie într-o poziţia mai puţin dificilă”, au menționat voci din cadrul RTE, operatorul de rețea francez, potrivit Reuters.

Elisabeth Borne spune că „numai sobrietatea și solidaritatea europeană ne vor permite să evităm reducerile” în cazul unei ierni deosebit de reci. Cu toate acestea, creșterile în anul 2023 vor fi mai mari față de anul curent, deoarece majorarea pentru energia electrică în cazul persoanelor fizice a fost blocată de guvern la 4%, iar prețurile la gaze au fost înghețate la nivelul lunii octombrie 2021.

Plafonări anunțate și la nivelul Uniunii Europene

Preşedintele Comisiei Europene ,Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a reduce dependența energetică de Rusia și pentru a reduce costurile pentru consumatori:

a) crearea unui plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut.

„Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații.”, a precizat președintele Comisiei Europene.

b) obligarea marilor companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui să plătească o contribuție de criză.

„Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare.”, a spus Ursula von der Leyen.

„Vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care să țină seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, la prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia.” ; „Trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să ne asigurăm competitivitatea globală.”, a mai completat președintele Comisiei Europene.