Info

Este oficial! Prețurile la energie nu au fost modificate. La cât a fost stabilit tariful maxim

factura energie impact.ro
Sursa foto: impact.ro

Prețurile la energie electrică nu vor mai fi modificate, în ciuda schimbărilor legislative din ultimele luni, anunță ministrul de la Energie, Virgil Popescu. Tarifele stabilite vor rămâne neschimbate, conform celor tranșe, de 68 de bani, 80 de bani, respectiv 1,3 lei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a vorbit în direct la Prima TV, unde a subliniat că prețurile la energie electrică vor rămâne neschimbate, chiar dacă au avut loc mai multe modificări legislative prin intermediul ordonanțelor de urgență care au fost adoptate de guvernanți de la începutul anului și până la momentul actual.

„Preţurile finale pentru români nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au suferit ordonanţele de la începutul anului până acum. Au fost patru ordonanţe de urgenţă, cu modificări în Parlament. Evident, Parlamentul şi-a pus şi el amprenta asupra acestor ordonanţe, dar preţurile sunt foarte clare, a afirmat Virgil Popescu, potrivit G4Media.

Care sunt prețurile finale la energie electrică

Ministrul Energiei a explicat că prețurile vor rămâne cele stabilite anterior, în funcție de cele trei praguri de consum, și anume 68 de bani, 80 de bani, respectiv 1,3 lei.

„Avem trei tranşe de consum: până în 100 de kilowaţi, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, între 100 şi 300 de kilowaţi, primii 255 de kilowaţi sunt 80 de bani, următorii până în 300 de kilowaţi vor fi, cu modificările în Parlament pe care le vom face, 1,3 lei. S-a luat această decizie în coaliţie. Peste 300 de kilowaţi, toată cantitatea, 1,3 lei. Modificarea pe care o vom face în Parlament va fi că înlocuim preţul din contract cu 1,3 lei. Practic nimeni nu va plăti mai mult în România de 1,3 lei”, a afirmat ministrul Energiei, citat de News.ro.

„Dacă vă aduceţi aminte, Ordonanţa 118 pentru clienţii casnici statua că nimeni în România nu plătea mai mult de un leu. Asta a fost prima ordonanţă dată de Guvernul PNL condus de Cîţu în octombrie 2021. Ne-am întors la un plafon maximal. Nimeni în România în momentul de faţă, nici companiile, deci acest plafon va fi la fel şi pentru companii. 1,3 lei va fi plafonul maximal pentru companii”, a notat ministrul.

De asemenea, Virgil Popescu a informat despre oferta Hidroelectrica, unde tarifele pot ajunge chiar sub 80 de bani, și de modul în care se poate verifica consumul și detaliile contractului celor care sunt abonați la Hidroelectrica.

„În plus, există o ofertă în piaţă în continuare şi va exista o ofertă în piaţă din ce ştiu eu, pentru români, pentru casnici, indiferent de cât consumă, să fie chiar sub tariful de 0,80. Este oferta companiei de stat Hidroelectrica. Cred că este o pagină de web, dacă nu mă înşel, www.client.hidroelectrica.ro  şi acolo vă încărcaţi toate datele, inclusiv uploadaţi în sistem buletinul de identitate, cu dovada spaţiului şi automat în câteva minute aveţi şi contractul semnat primit pe e-mail. Eu sunt client Hidroelectrica în Turnu-Severin. Plătesc pe kilowatt 72 de bani. În Turnu Severin, fiind distribuţia un pic mai scumpă, este preţul mai mare decât în Bucureşti, cu cât ar vinde în Bucureşti Hidroelectrica. Contează foarte mult de zonele de distribuţie, pentru că tariful de distribuţie este diferit în funcţie de fiecare distribuitor în parte”, a explicat ministrul Energiei.

Care va fi tariful achitat de către IMM-uri

De asemenea, ministrul a explicat și care vor fi prețurile la energie electrică pentru întreprinderile mici și mijlocii, unde tariful nu va depăși pragul de 1,3 lei, nici în cazul IMM-urilor, ori al marii industrii.

„Pentru industrie, vorbim de întreprinderile mici şi mijlocii şi vorbim de un leu pentru 85% din consum. De ce 85%?  Ca să stimulăm, să avem o reducere de consum şi pentru restul de 15%, după modificările în Parlament, preţul va fi 1,30 lei. Instituţiile publice, la fel, primăriile, la fel, spitalele, la fel. Practic, pe aceste tarife vor intra majoritatea instituţiilor publice şi vor intra IMM-urile. În afara acestora,  pe modificările în Parlament, vorbim de companiile de utilităţi publice, aeroporturi, instituţiile subordonate autorităţilor publice locale, indiferent de forma de organizare şi mai avem tariful de 1, 30 pentru marea industrie. Acestea vor fi tarifele de după modificările care vor fi luate în Parlament, probabil cu promulgare cu tot de la 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Virgil Popescu.

Ministrul a fost întrebat dacă, prin aceste măsuri adoptate, România nu ar risca o penurie energetică, dar acesta a asigurat că aceasta situație nu este posibilă și că furnizorii vor fi despăgubiți, în cazul în care este depășit nivelul costurilor.

„Nu, nu are absolut nicio legătură. Plafonarea nu este la un preţ şi furnizorul nu este despăgubit. Deci furnizorul, chiar dacă vinde de la un moment dat sub costuri, el este despăgubit din altă sursă, de la bugetul statului, dintr-un mecanism pe care l-am creat, Fondul de Tranziţie Energetică. După ce l-am creat noi, l-au creat colegii greci, a apărut şi în regulamentul european în 6 octombrie. Se creează un fond printr-o contribuţie a tuturor producătorilor, traderilor, furnizorilor şi de acolo sunt despăgubiţi cei care vând sub cost”, a conchis ministrul.