Info

Un miliard de euro pentru modernizarea sistemului energetic! Virgil Popescu: „Termocentralele nu se închid”

Virgil Popescu, Sursă foto: euractiv.ro
Virgil Popescu, Sursă foto: euractiv.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut  vineri, după ce s-a terminat şedinţa de Guvern, că termocentralele de pe teritoriul țării noastre nu se vor închide. Oficialul a mai menționat că, prin legea decarbonării, aceste centrale vor intra într-o rezervă tehnică şi vor rămâne în acest stadiu până în 2030. Totodată, Popescu a mai transmis că în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) este luat în calcul programul de restructurare a acestora.

„Nu se închide nicio termocentrală, am mai spus şi spun încă o dată acest lucru, termocentralele nu se închid, nu este un subiect acest lucru. Termocentralele, prin legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, rămân acolo, în rezerva tehnică, până în 2030”, a precizat Virgil Popescu.

Un miliard de euro pentru modernizare

În cadrul aceluiași discurs, Virgil Popescu a explicat că în acest proces este vorba despre programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, în care autoritățile din ultimii 3 ani (2020, 2021, 2022) au investit aproximativ 1 miliard de euro, Acești bani au fost strânși și folosiți pentru a ajuta compania să iasă din situația precară în care s-a aflat, când era aproape în pragul falimentului.

„Vorbim despre încă 1 miliard de euro, aprobaţi deja, pentru modernizare, trecere de la cărbuni la gaz, 1,325 de MW de energie pe bază de gaz vor fi puse în funcţiune până la finalul programului de restructurare, 747 de Mw energie regenerabilă. La finalul acestui program, Complexul CE Oltenia va avea 1325 gaz, va avea producţie pe bază de cărbune, 1.000 de MW şi va avea şi 747 regenerabili. Nu vorbim de nicio închidere, nu are rost să vorbim de acest lucru, iar în PNRR nu vorbim despre închidere ci este preluat programul de restructurare, nu este nimic în plus în PNRR faţă de acest program”, a mai precizat ministrul Energiei, Popescu, potrivit celor de la News.ro.

„Rezerva tehnică presupune la rândul ei nişte reguli de ajutor de stat”, a mai precizat oficialul, vizavi de situaţia angajaţilor acestui complex.

Termocentrala Paroșeni va funcționa și după 2032

Termocentrala Paroşeni, care face parte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), va continua să funcţioneze şi după anul 2032, a susținut joi administratorul special al CEH, Cristian Roşu. Acesta a mai spus că se ia în calcul şi construirea unui grup energetic pe gaz,

„Niciodată nu s-a pus în discuţie închiderea Termocentralei Paroşeni. Nicio discuţie la Ministerul Energiei nu a avut acest subiect. Dimpotrivă, s-a discutat despre continuarea activităţii şi după anul 2032 prin construirea unui grup pe gaz care va fi paralel cu grupul pe cărbune. Toate lucrările care se vor face la minele din Valea Jiului vor duce la scoaterea unei cantităţi de cărbune care va trebui neutralizat”, a transmis acesta, într-o conferinţă de presă, organizată la Petroşani.

De asemenea, reprezentantul CEH a mai susținut că se dorește ca grupul energetic pe gaz de la Paroşeni să fie construit până în anul 2032.