Info

Se va aproba Ordonanța de Urgență pentru reglementarea prețurilor la energia electrică. Ce presupune legea

bugetul.ro
bugetul.ro

Guvernul se va reuni vineri dimineață în scopul aprobării ordonanței de urgență care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică. Această lege a făcut temeiul pentru mai multe discuții în spațiul public și acum, Executivul vine cu o decizie clară.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că prețurile vor rămâne aceleași conform prezumțiilor făcute în zilele anterioare. Oamenii vor avea de plătit 0,68 de lei dacă se vor încadra în consumul de 0 – 100 kWh și 0,80 de lei dacă vor consuma între 101 – 255 de kw. Pentru cei care depășesc acest ultim prag, suma va fi de 1,3 lei/kWh.

Liderii din partidele ce alcătuiesc coaliția de guvernare au stabilit într-o ședință de miercuri care va fi modul de reglementare a pieței de energie electrică.

Declarația premierului Nicolae Ciucă

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizia pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, a subliniat prim-ministrul, conform jurnalul.ro.

Prețurile pentru IMM-uri

Pentru IMM-uri, premierul a transmis că se va menține suma de un leu/kWh iar pentru consumatorii mari, 1,3 lei/kWh. Toate elementele tehnice care țin de precizări concrete pentru prețurile la energie vor fi cuprinse în proiectul Ordonanței de Ugență, după cum a transmis Nicolae Ciucă.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, a subliniat Ciucă.

Măsuri durabile

La momentul actual, premierul nu a putut oferi detalii privind durabilitatea proiectului. El a spus că este nevoie de un proiect adaptabil, care să permită flexibilitate, mai ales pentru zonele vulnerabile ale societății.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, a conchis prim-ministrul.