Info

Ministrul Energiei, pe făraș? Ciolacu l-ar putea demite pe Virgil Popescu când ajunge premier: „În acel moment, am dreptul”

Virgil Popescu, Sursă foto: INQUAM, Octav Ganea
Sursă foto: INQUAM, Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, după încheierea ședinței coaliției de marți, că în prezent nu dispune de atribuții pentru a-l putea remania pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Această declarație a venit în contextul în care oficialul a fost întrebat dacă în cadrul întrunirii s-a discutat despre înlăturarea din Guvern a lui Popescu. Ciolacu a precizat că Popescu „va răspunde, dacă este mulţumit sau nu de prestaţia” acestuia în luna mai, atunci când va deveni premierul României.

„Eu nu am atribuţii. Am o relaţie corectă cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi mi se pare corect să avem această relaţie.Amândoi ne-am asumat această coaliţie politică. Eu cred că în acest moment în întregul context de criză economică, războiul din Ucraina, cred că această alianţă este soluţia cea mai bună pentru români. Nu eu fac evaluarea miniştrilor. Evaluarea o face primul ministru. Nu este atributul meu. Eu, la Camera Deputaţilor, alături de colegii mei, avem atributul de a numi guverne sau de a schimba. Domnul preşedinte Klaus Iohannis are atributul de a desemna primii miniştri. Dacă prim-ministrul nu a venit cu o solicitare de a schimba, înseamnă  că este de acord…”, a precizat Ciolacu.

Va fi „judecat” în mai

De asemenea, Ciolacu a spus că atunci când va deveni premier în mai își va spune părerea vizavi de activitatea lui Virgil Popescu în funcția de ministru al Energiei, scriu cei de la Bugetul.ro.

„În luna mai am să vă răspund la această întrebare, când voi prelua funcţia de prim-ministru. În acel moment, constituţional, eu am dreptul să îmi asum sau nu un membru al guvernului. Rotaţia va avea loc şi cred că domnul preşedinte Klaus Iohannis a luat act de coaliţia dintre PSD, PNL şi UDMR. PSD nu a intrat la guvernare pe uşa din dos, PSD a câştigat alegerile”, a mai spus liderul PSD.

În plus, Marcel Ciolacu a transmis că „ne vom întoarce la votul românilor” dacă președintele României, Klaus Iohannis, va decide să numească o altă persoană în funcția de prim-ministru.
„Sunt ferm convins că ne vom întoarce la votul românilor. Nu este vorba de Marcel Ciolacu aici, e vorba de un principiu. Când un partid a hotărât ceva, mai ales că vorbim de PSD, cel mai mare partid din România care a salvat, prin implicarea… sper că se văd diferenţele majore în ceea ce priveşte actul de guvernare”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Nu e „un fan” al lui Popescu

La mijlocul lunii octombrie, Marcel Ciolacu a susținut, „cu toată tăria” că nu se declară „un fan al ministrului Energiei”. Aceste declarații au fost făcute în contextul în care președintele Camerei Deputaților încă aștepta  o propunere din partea lui Virgil Popescu în privinţa ordonanţei pe energie.

„Mi-aş dori, cred că şi dumneavoastră v-aţi dori, să citesc şi eu o propunere a domnului ministru al Energiei”; „Eu cred că începem să trăim într-o României normală şi aşezată instituţional, cu fiecare ce atribuţii are, conform Constituţiei. Să respectăm acest lucru. Nu sunt un fan al domnului ministru al Energiei. Acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.