Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan a triumfat, cu 52%! Va conduce Turcia încă cinci ani. Manifestație de bucurie în Ankara
Lumea la zi

Erdogan a triumfat, cu 52%! Va conduce Turcia încă cinci ani. Manifestație de bucurie în Ankara

erdogan (Sursă foto: blacknews.ro)
sursă foto: blacknews.ro

La numărătoarea a 95 la sută din voturi, Recep Tayyip Erdogan este triumfător! El va sta în fruntea statului încă cinci ani.

Rezultatele preliminare ale celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia arată că Recep Tayyip Erdogan – aflat la putere de două decenii – este câștigător, în timp ce liderul opoziției, Kemal Kilicdargolu, ar pierdut scrutinul.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu.

În primul tur de scrutin, din 14 mai, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantul opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară. Erdogan a obţinut atunci 49,5% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9%.

Ce a făcut Sultanul

Recep Tayyip Erdogan a fost filmat oferind lire turcești persoanelor aflate în fața secției de vot din Turcia unde a fost să își exprime votul.

Erogan a fost filmat în timp ce împărțea susținătorilor săi împărțit bancnote în valoare de 200 de lire (aproximativ 9 euro), în timp ce le strângea mâinile oamenilor.

Secțiile de votare s-au închis la ora 17.00, astfel încheindu-se al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care Erdoğan speră să câștige împotriva lui Kemal Kılıçdaroğlu.

La scurt timp după încheierea scrutinului, Erdogan a mulțumit echipei sale de campanie și celor care se ocupă de buletinele de vot pentru timpul și munca depusă, îndemnându-i pe oameni să „protejeze urnele”, transmite Al Jazeera.

„Aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre colegii mei care au lucrat cu devotament la urne încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți concetățenii mei să protejeze urnele de vot până când rezultatele vor fi definitive. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment!”, a scris Erdogan pe Twitter.

Mesajul lui Erdogan: nationalism și mândrie

Recep Tayyip Erdogan şi-a mobilizat alegătorii printr-o combinaţie puternică de conservatorism religios şi naţionalism care pare să îi propulseze guvernarea în cel de-al treilea deceniu, relatează Reuters. Analiştii se aşteaptă acum pe deplin la succesul său.

Victoria ar consolida dominaţia unui lider care a transformat Turcia, remodelând statul laic fondat acum 100 de ani pentru a se potrivi cu viziunea sa pioasă, consolidând în acelaşi timp puterea în mâinile sale, în ceea ce criticii consideră a fi un marş spre autocraţie.

Pe scena globală, Erdogan a făcut ca Turcia, membră NATO, să se îndepărteze de aliaţii săi occidentali tradiţionali, a creat legături cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a transformat Turcia într-o putere regională asertivă.

Criticii spun că el a polarizat tot mai mult naţiunea în timpul guvernării sale de 20 de ani, inclusiv în această campanie electorală. Dar el a susţinut contrariul înaintea votului de duminică şi a declarat că oponenţii săi „otrăvesc discursul politic”.