Infofinanciar > Lumea la zi > Alegeri în Turcia. Erdogan 54% la numărarea a 55% de voturi. Actualul președinte pare să aibă pavat drumul spre glorie
Lumea la zi

Alegeri în Turcia. Erdogan 54% la numărarea a 55% de voturi. Actualul președinte pare să aibă pavat drumul spre glorie

alegeri turcia (Sursă foto: balkaninsight.com)
foto: balkaninsight.com

S-au închis urnele în mare parte din Turcia în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale și o numărătoare parțială, după numărarea a 35% din voturi, dă următoarele rezultate:  58% pentru Erdogan și 42 la sută pentru Kemal Kilicdaroglu.

Cei doi contracandidați, actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu au trecut printr-un proces electoral puternic marcat de acuze. În curând vom vedea ci ne este noul ”sulotan” al Turciei.

Așa cum spunem,  numărarea voturilor a început și nu va fi ușoară, căci peste 64,1 milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1,92 milioane de persoane au votat în străinătate. În total, 191.885 de urne au fost folosite în întreaga ţară.

Mesajul lui Erdogan: nationalism și mândrie

Recep Tayyip Erdogan şi-a mobilizat alegătorii printr-o combinaţie puternică de conservatorism religios şi naţionalism care pare să îi propulseze guvernarea în cel de-al treilea deceniu, relatează Reuters. Analiştii se aşteaptă acum pe deplin la succesul său.

Victoria ar consolida dominaţia unui lider care a transformat Turcia, remodelând statul laic fondat acum 100 de ani pentru a se potrivi cu viziunea sa pioasă, consolidând în acelaşi timp puterea în mâinile sale, în ceea ce criticii consideră a fi un marş spre autocraţie.

Pe scena globală, Erdogan a făcut ca Turcia, membră NATO, să se îndepărteze de aliaţii săi occidentali tradiţionali, a creat legături cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a transformat Turcia într-o putere regională asertivă.

Criticii spun că el a polarizat tot mai mult naţiunea în timpul guvernării sale de 20 de ani, inclusiv în această campanie electorală. Dar el a susţinut contrariul înaintea votului de duminică şi a declarat că oponenţii săi „otrăvesc discursul politic”.

„Vom continua să ne consolidăm naţiunea, care este un mod de gândire ce provine din cultura noastră”, a declarat el pentru CNN Turk într-un interviu acordat joi. „Dacă vom câştiga pe 28 mai, cu voia lui Dumnezeu, fiecare dintre cei 85 de milioane de oameni ai noştri va câştiga”, a adăugat el.

Calea spre victorie

Votul la aceste alegeri a fost perceput ca fiind unul dintre cele mai importante de la înfiinţarea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă de până acum de a-l detrona pe Erdogan şi de a inversa multe dintre schimbările de anvergură pe care acesta le-a făcut în Turcia în cele două decenii de când are puterea.

În schimb, scrutinul a subliniat puterea de rezistenţă a lui Erdogan, punându-i în dificultate pe adversarii care se aşteptau ca acesta să sufere din cauza crizei costului vieţii şi a criticilor referitoare la răspunsul statului la cutremurele din februarie, în urma cărora au murit peste 50 000 de persoane.

Încercând să profite de naţionalismul profund al Turciei, Erdogan a profitat, de asemenea, de sprijinul kurzilor pentru Kilicdaroglu pentru a-l acuza pe rivalul său de apartenenţă la terorism şi de legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – o afirmaţie pe care Kilicdaroglu a calificat-o drept calomnioasă. Erdogan a atras în mod repetat atenţia asupra unui videoclip trucat pentru a-l acuza pe Kilicdaroglu de legături cu PKK, mişcarea ce a dus o insurgenţă în care au fost ucise peste 40.000 de persoane.

Puterea lui Erdogan

Erdogan a făcut fuziunea între mândria religioasă şi cea naţională, oferind alegătorilor un anti-elitism agresiv care operează la nivel intern şi internaţional”, spune Nicholas Danforth, istoric al Turciei şi membru nerezident al think tank-ului ELIAMEP. „Oamenii ştiu cine este el şi care este viziunea sa pentru ţară şi se pare că mulţi dintre ei îl aprobă”, adaugă istoricul.

„Acestea fiind spuse, doar pentru că are vântul în pânze nu înseamnă că va fi o navigaţie uşoară. Economia va continua să se înrăutăţească, opoziţia nu va dispărea, iar o mulţime de lideri mondiali nu-l plac sau nu au încredere în el mai mult decât aveau ieri”, atrage atenţia Nicholas Danforth.

Erdogan se prezintă ca un apărător al democraţiei care a ripostat împotriva interferenţei militare în politica turcă: el a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat militară în 2016, când soldaţi rebeli au atacat parlamentul şi au ucis 250 de persoane.