Infofinanciar > Lumea la zi > Elveția interzice Danemarcei să trimită arme în Ucraina! Cum este posibil
Lumea la zi

Elveția interzice Danemarcei să trimită arme în Ucraina! Cum este posibil

elvetia
sursa wise.ro

Cererea Danemarcei făcută pentru Elveția, de a trimite vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveția a fost respinsă. Pronunțându-se motivul politicii de neutralitate de a nu furniza arme în zone de conflict, informează canalul elvețian de televiziune SRF, potrivit Reuters.

Aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III au fost cerute de Danemarca pentru țara afectată de război. Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) s-a opus cererii Danemarcei, a anunțat SRF, citând o confirmare din partea SECO.

Elveția neutră impune condiții

Elveția neutră cere țărilor străine care cumpără arme elvețiene să solicite permisiunea de a le reexporta. În aprilie, țara a respins reexportul de muniție fabricată în Elveția și utilizată în tancurile antiaeriene pe care Germania le trimite în Ucraina. Ea a respins de asemenea cererea de arme a Poloniei pentru a ajuta țara vecină. Țara a renunțat la ideile pe care le avea cu puțin timp în urmă și a adoptat sancțiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, o incursiune pe care Moscova o descrie ca fiind operațiune armată specială de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei, amintește Reuters. Dar neutralitatea elvețiană se confruntă cu cel mai mare test din ultimele decenii în condițiile în care o dezbatere internă are loc asupra modului de interpretare a politicii ce a menținut Elveția în afara ambelor războaie mondiale din secolul XX.

De asemenea, au fost adoptate sancţiuni financiare, cu efect imediat, împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a premierului Mihail Mişustin şi a ministrului de Externe Serghei Lavrov, adaugă comunicatul, citat de AFP.

”Elveţia îşi reafirmă solidaritatea cu Ucraina şi poporul său; va livra ajutoare pentru persoanele care s-au refugiat în Polonia”, a mai afirmat guvernul de la Berna, reiterându-şi oferta de a media în conflict.

Preşedintele Elveţiei, Ignazio Cassis, declarase cu o zi în urmă că era ”foarte probabil” ca ţara sa să urmeze linia Uniunii Europene.