Infofinanciar > Info > Pericol pentru România? Oficial american: „Există riscul să treacă în Transnistria, Moldova şi voi sunteţi următorii”
Info

Pericol pentru România? Oficial american: „Există riscul să treacă în Transnistria, Moldova şi voi sunteţi următorii”

Portman și Ciucă sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto: Realitatea.NET

Robert Portman, senatorul american, aflat într-o vizită oficială în România a declarat că în cazul unui posibil câștig al războiului de partea rusească, următoarele ținte vor fi Moldova și România. El susține că reluarea negocierilor de pace cu Ucraina va fi doar datorită unei alianțe puternice a NATO.

Robert Portman s-a întâlnit în România cu premierul țării, Nicolae Ciucă. În cadrul discuțiilor, senatorul american își spune poziția asupra unei posibile extinderi ale războiului ce se poartă în Ucraina.

Este posibilă o întindere a conflictului din Ucraina și pe teritoriile Moldovei și României?

„Dacă ruşii vor câştiga în Ucraina, în opinia mea, există riscul să treacă în Transnistria, Moldova şi voi sunteţi următorii. Cred că e important să continuaţi să faceţi ceea ce faceţi, adică să vă opuneţi agresiunii ruse împotriva unei ţări suverane, independente, care, la fel ca România, este o democraţie, care a ales să privească spre vest”, a transmis Robert Portman, oficial SUA.

Elveția și Suedia au trecut de partea Ucrainei, în condițiile în care țara atacată esre un stat suveran.

„Mi-aş dori să văd o negociere în care Rusia acceptă să părăsească Ucraina. Este o ţară independentă, suverană şi toate ţările din regiune, inclusiv Elveţia sau Suedia, i-au luat partea, deoarece este atât de clar care e situaţia din punct de vedere moral. Da, Rusia ar trebui să negocieze şi să fie de acord să părăsească Ucraina şi să îi permită să fie o ţară independentă. Nu cred că acest lucru are şanse să se întâmple dacă nu există din partea Rusiei sentimentul că nu va avea succes”, continuă Portman.

Rusia trebuie să înțeleagă că nu va câștiga războiul

Eventualele negocieri cu Rusia vor avea loc cu adevărat când țara agresoare va înțelege că este imposibilă câștigarea războiului, potrivit senatorului american.

„Nu ştiu care sunt scopurile lor. Spun un lucru, iar apoi fac altfel. Dar indiferent de ţelurile lor, cred că nu vor pleca fără să fie forţaţi, de aceea e important să susţinem în continuare Ucraina. Ei pur şi simplu se apără, încearcă să evite noi victime civile. Vedeţi cum ruşii au transformat un oraş precum Mariupol în moloz. Au murit civili, femei şi copii. Mi se rupe inima când văd imaginile, când citesc ştirile, când aud de la prietenii ucraineni ce se întâmplă”, a afirmat Portman.

Premierul Ciucă a avut o întâlnire cu delegația Senatului american, car a fost condusă de Robert Portman. De-a lungul discuțiilor au fost aduse în vedere oferirea unor măsuri de sprijin pentru investiții în energia nucleară în România, dar și facilitarea exporturilor de cereale ucrainean de către statul român, ca măsură de sprijin pentru țara invadată de ruși.