Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk nu vrea să aibă de-a face cu un al 3-lea război mondial. Starlink își blochează terminalele din noile teritorii rusești
Lumea la zi

Elon Musk nu vrea să aibă de-a face cu un al 3-lea război mondial. Starlink își blochează terminalele din noile teritorii rusești

Starlink împiedică trupele ucrainene să le folosească terminalele din noile teritorii rusești, prin blocarea acestora. Trupele din Ucraina nu le mai pot utiliza pentru a lansa drone în spatele liniilor rusești, conform The Economist, care citează o sursă de informații militare ucrainene.

Atacul dronelor

Pe 28 februarie, cerul Rusiei a vibrat cu zgomotul unor drone ostile. Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării, a impus o zonă de interdicție de zbor de 200 km în jurul aeroporturilor sale. În Krasnodar, în sud, un depozit de petrol a luat foc. Dronele au ajuns în regiunile Belgorod și Briansk, care au graniță comună cu Ucraina. Una s-a apropiat chiar și de Moscova, după ce ar fi tăiat copaci la mai puțin de 100 km de capitală. Incursiunea nu a fost prima dată când vehiculele aeriene ucrainene fără pilot (UAV) au găsit o cale de a trece de apărarea rusă, dar a fost primul atac concertat de acest tip.

I-a făcut pe mulți ucraineni să se întrebe dacă nu cumva au găsit o cheie pentru a răsturna avantajul de atac al Rusiei cu rază lungă de acțiune, chiar și în absența munițiilor occidentale cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele Atacms, care s-ar putea să nu apară niciodată.

Dronele zboară deasupra zonelor de război de mai bine de un secol. Israelienii au zburat cu nave de recunoaștere în anii 1970; o dronă americană de atac de precizie a fost desfășurată pentru prima dată la începutul anilor 2000. Dar utilizarea actuală evoluează rapid.

Ucraina utilizează drone în cel puțin cinci moduri diferite: ca vehicule de recunoaștere mici, disponibile în comerț, care pot transmite imagini video pe o rază scurtă; ca muniție improvizată la scară mică, adesea concepută pentru a deranja mai mult decât pentru a distruge; ca drone de recunoaștere sau de război electronic mai sofisticate; ca muniție de recunoaștere mai mare, concepută pentru a distruge blindate grele; și, în cele din urmă, ca drone de atac, fie ele aeriene sau navale, capabile să lanseze bombe și rachete pe distanțe de sute sau chiar mii de kilometri.

Dacă hardware-ul pentru primele categorii se prezintă în multe forme diferite și este produs în cea mai mare parte în străinătate, dronele de atac sunt produse în cantități mult mai mici și sunt aproape exclusiv ucrainene. În acest domeniu, inventatorii militari speră să facă o descoperire.

Punctul de cotitură e aproape

Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru în vârstă de 32 de ani, responsabil atât de programul ucrainean de drone, cât și de transformarea digitală a Ucrainei, spune că punctul de cotitură ar putea să vină mai repede decât se crede. O serie de schimbări sunt pe cale să aibă un impact important, spune el. Armata a finalizat o restructurare importantă, înființând 60 de noi escadrile de drone de atac, cel puțin una în fiecare brigadă, cu personal și comandanți separați. Aceasta este prima reformă de acest gen din lume. Doctrina militară a Ucrainei a fost actualizată pentru a include orientări (clasificate) privind utilizarea dronelor. Ministerul Apărării a creat un nou consiliu pentru a coordona activitatea producătorilor de drone. A existat un efort de dereglementare: eliminarea barierelor la import și certificare. Iar această lună este marcată de lansarea unui nou „cluster” militar conceput pentru a lega tehnologia militară ucraineană de companii și capital internațional.

O persoană din interiorul industriei de apărare, care vorbește sub protecția anonimatului, confirmă că armata urmează să dobândească „o capacitate semnificativă și de înaltă tehnologie” în următoarele săptămâni și luni. Acestea fiind spuse, aceasta va avea în continuare dificultăți în fața rușilor, avertizează el. Propriile lor drone de concepție iraniană au chinuit orașele ucrainene de la începutul iernii. Războiul testează, de asemenea, tehnologiile dronelor ca niciodată până acum: deasupra unui spațiu aerian mare, contestat și împotriva unor sisteme sofisticate de război electronic.

Doar câteva sisteme militare pot performa bine. „Rușii sunt foarte, foarte buni în ceea ce fac”, spune sursa din industrie. „Ei fac magie neagră în apărarea electromagnetică. Pot bruia frecvențele, falsifica gps-ul, pot trimite o dronă la o altitudine greșită, astfel încât aceasta pur și simplu să cadă de pe cer.”

Amenințarea reprezentată de apărarea aeriană de la sol înseamnă că dronele de recunoaștere ucrainene se luptă să vadă mai mult de 15 km în spatele liniilor rusești, spune un expert cu experiență recentă în observarea operațiunilor cu drone.

Musk blochează Starlink

Într-un stadiu incipient, ucrainenii păreau să își pună speranțele de a controla dronele din spatele liniilor rusești în sateliții Starlink ai lui Elon Musk, care funcționează la frecvențe și în număr pe care sistemele rusești se luptă să le bruieze. Un atac naval cu drone asupra flotei rusești din Marea Neagră din octombrie ar fi folosit bine această lacună.

Însă Musk, aparent îngrijorat de efectul de escaladare al unor astfel de acțiuni, a intervenit acolo unde tehnologia rusă s-a dovedit incapabilă. Starlink folosește acum geofencing pentru a bloca utilizarea terminalelor sale, nu numai deasupra teritoriului ocupat de Rusia în interiorul Ucrainei, ci și, potrivit unei surse de informații militare ucrainene, deasupra apei și atunci când receptorul se deplasează cu viteze de peste 100 km pe oră.

„Dacă îl pui pe o barcă pe mare, pur și simplu nu va mai funcționa”, spune el. Astfel, dezvoltatorii de drone din Ucraina folosesc acum o serie de alte sisteme de comunicare mai scumpe, cu mai multe sisteme, adesea pe același vehicul. Succesul atacului din 28 februarie, care a reușit să se apropie atât de mult de Moscova, sugerează că Ucraina s-ar putea să se apropie de o soluție care să funcționeze.

Însă, deși Ucraina poate că a dovedit conceptul, este altceva să îl extindem. Programul ucrainean de drone de atac pare încă departe de a atinge volumele de producție de care are nevoie pentru a rivaliza cu capacitatea de atac cu rază lungă de acțiune a Rusiei, spune Seth Frantzman, autorul cărții „Drone Wars”, care urmărește utilizarea avioanelor fără pilot în luptă. Una dintre probleme este accesul la munițiile lansate din aer, America fiind reticentă în a furniza arme care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei. Dispozitivele improvizate și ingeniozitatea nu pot merge decât până la un anumit punct, deși ucrainenii încearcă cu siguranță.

Un alt blocaj major este producția de motoare, în special motoarele pe benzină (spre deosebire de motoarele electrice) necesare pentru a propulsa dronele de atac pe distanțe mari. Doar un număr limitat de producători din lume le pot produce, iar Ucraina concurează pentru a cumpăra de pe aceleași piețe ca și inamicul său.

„Simțim cu adevărat prezența celeilalte părți aici”, spune dl Fedorov, viceprim-ministru.

Un producător de drone care lucrează într-o fabrică puternic păzită din suburbiile unui oraș ucrainean spune că natura autoritară a Rusiei i-a dat acesteia un avans în ceea ce privește capacitatea de atac, iar Ucraina este obligată să joace din urmă. „

Sancțiunile înseamnă că vor începe să rămână fără piese mai repede decât noi”, a spus el. „Dar nu ar trebui să ne facem iluzii. Ei și-au activat liniile de producție mult mai repede decât am făcut-o noi”.

Rusia pare să fi pariat puternic pe un război convențional de uzură în estul Ucrainei. Dar chiar și în timp ce trupele lor avansează, generalii ruși par îngrijorați de potențiala extindere a războiului până în spatele lor. În ultimele săptămâni, la Moscova au apărut noi sisteme de apărare aeriană (acoperirea tuturor țintelor din Rusia este imposibilă.) Instalațiile ucrainene de producție a dronelor au devenit, de asemenea, o țintă a loviturilor cu rachete rusești.

Dmytro Shymkiv, coproprietar al AeroDrone, un producător promițător de drone de mare distanță, spune că, drept urmare, compania sa a păstrat secretă producția și că, prin urmare, este mobilă. Tehnologiile în evoluție rapidă ale producătorilor de drone sunt motivul pentru care mulți din Ucraina pariază pe o descoperire. „Necesitatea a fost întotdeauna mama invenției”, spune sursa din domeniul informațiilor militare, potrivit economist.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.