Infofinanciar > Lumea la zi > Miliardarul Elon Musk își construiește propriul oraș în Texas. „Project Amazing” pregătește ridicarea a sute de case
Lumea la zi

Miliardarul Elon Musk își construiește propriul oraș în Texas. „Project Amazing” pregătește ridicarea a sute de case

Elon Musk, cel mai bogat om din lume
sursa foto: cnbc.com

Elon Musk, la ora actuală considerat cel mai bogat om din lume, își construiește propriul oraș în Texas pe care îl va numi Snailbrook. Oficialii locali din SUA spun că Musk „se grăbește” în timp ce merge înainte pentru a construi un complex privat cu sute de locuințe noi pentru angajații, relatează The Independent.

Elon Musk plănuiește să construiască o adevărată „utopie” în statul american Texas, fiind vorba de un întreg oraș nou pe mii de hectare de teren agricol cumpărat recent în afara capitalei statului Austin.

Utopie texană realizată de Elon Musk

Actele și registrele funciare arată amploarea proiectului, iar miliardarul și proprietarul Twitter a participat la întâlniri cu proprietari de terenuri și agenți imobiliari, în cadrul cărora el și echipa sa și-au prezentat ideile pentru proiectul pe care The Wall Street Journal îl numește „un fel de utopie texană de-a lungul râului Colorado”, unde personalul ar putea locui și lucra.

Directorii de top de la Boring Company, firma de tuneluri a directorului general al Tesla, au analizat posibilitatea de a plasa orașul în Bastrop County, la 56 de kilometri de Austin, ceea ce i-ar permite domnului Musk să reglementeze unele aspecte într-o municipalitate proprie și să accelereze proiectele.

Persoane familiarizate cu proiectul au declarat pentru The Journal că domnul Musk și directorii săi doresc ca personalul său din zona din jurul orașului Austin, inclusiv angajații de la Boring Company, SpaceX și Tesla, să poată locui în case noi cu chirii sub valoarea de piață, scrie The Independent.

Un număr de case modulare sunt deja amplasate, alături de o piscină, o instalație sportivă în aer liber și o sală de sport, conform postărilor de pe Facebook și persoanelor familiarizate cu zona.

Există și panouri pe care scrie: „Bine ați venit, snailbrook, tx, est. 2021”. Numele Snailbrook face referire la mascota Companiei Boring – Gary the Snail.

Planuri pentru a construi sute de case

Documentele Bastrop County Commissioners Court depuse în ianuarie arată că există planuri de a construi 110 case în apropiere de Snailbrook. Legea din Texas prevede că un oraș are nevoie de cel puțin 201 locuitori și de aprobarea unui judecător de comitat înainte de a fi încorporat la nivel național. Compania Gapped Bass LLC a depus documente pentru a construi încă 110 case în orașul planificat, numindu-l „Project Amazing”.

Documentele depuse la biroul secretarului de stat din Texas arată, de asemenea, că Gapped Bass are aceeași adresă ca și locația Boring Company din Pflugerville, iar președintele Boring Company, Steve Davis, este listat ca manager, a raportat Austin American-Statesman în iulie 2021, după ce Gapped Bass a cumpărat 73 de acri de teren în Bastrop County în luna mai a aceluiași an.

Oficialii au aprobat o serie de nume de străzi, cum ar fi „Boring Boulevard”, „Waterjet Way”, „Cutterhead Crossing” și „Porpoise Place”, arată documentele comitatului, a relatat pentru prima dată Austin Business Journal.

Comisarul comitatului Bastrop, Mel Hamner, a declarat în cadrul unei întâlniri la începutul acestui an că firma Lennar, o companie din Florida, care construiește case, lucra cu Boring Company la acest proiect. În ianuarie, aceasta a declarat că el crede că locuințele vor fi oferite în cadrul unei configurații de tip „lease-to-buy” (închiriază și cumpără).

„Într-adevăr, toate zonele din Bastrop sunt destul de aglomerate”, a adăugat ea.

Totul este păstrat la secret

Chap Ambrose, un programator IT din zonă, spune că noile amplasamente ale Boring Company și SpaceX vor să fie păstrate secrete.

„Ei vor să facă totul la secret. Vor să facă lucrurile înainte ca cineva să știe cu adevărat ce se întâmplă”, a explicat acesta.

Actele de proprietate și registrele funciare ale comitatului arată că entitățile legate de domnul Musk au cumpărat 14.164 de kilometri pătrați de teren în zona din jurul orașului Austin în ultimii trei ani.

Musk deține 24.2811 de kilometri pătraţi în zonă

Oficiali din domeniul imobiliar și funciar au declarat că au fost informați de persoane apropiate miliardarului că acesta deține până la 24.2811 de kilometri pătraţi de teren în zonă.

Elon Musk a părăsit California în urmă cu mai bine de doi ani. El s-a plâns că este un loc de „suprareglementare, supralitigare” și „supraimpozitare” la sfârșitul anului 2021, într-un podcast cu site-ul de satiră The Babylon Bee.

În Texas, există mai puține legi de zonare și cerințe mai mici privind problemele de mediu și de muncă și, de asemenea, are suprafețe mari de teren care sunt ușor reglementate. De asemenea, statul nu are impozit pe profit și nici impozite individuale pe venit sau câștiguri de capital.

Planurile din Texas includ un complex privat pentru Elon Musk, care ar putea fi construit departe de oraș. Persoane familiare cu planurile au declarat că toate achizițiile de terenuri au fost aprobate personal de către miliardar. Mulți dintre vânzători au fost nevoiți să semneze acorduri de confidențialitate, notează The Journal.

Oficialii locali au declarat, de asemenea, că au fost nevoiți să semneze acorduri similare atunci când au fost anunțați că Boring Company va veni în zonă. Compania a depus o cerere la autoritățile de mediu la nivel de stat pentru a deversa zilnic 539.421 de apă uzată tratată în râul Colorado.

Totul va fi făcut pe repede-înainte

Steve Adler, un democrat, a fost primarul orașului Austin din 2015 până la începutul acestui an. Când l-a vizitat în 2020 pe Elon Musk, el a cerut asigurări că birocrația nu va fi o problemă pentru proiectele sale.

„Ceea ce voia de la oraș era viteza”, a declarat fostul primar.

La scurt timp după aceea, a început construcția Giga Texas – o uzină de producție Tesla – care se întinde pe aproximativ 2.500 de acri în comitatul Travis, care se învecinează cu comitatul Bastrop.

Potrivit The Journal, Robert Pugh, care a ocupat anterior funcția de director de inginerie în Bastrop County, s-a plâns comisarului de planificare al comitatului, Clara Beckett, că angajații au fost „hărțuiți în mod regulat” de către personalul și contractorii pentru Boring și Starlink, care face parte din SpaceX.

Pugh a scris în iunie anul trecut că aceștia doreau ca județul să „accelereze și să aprobe cererile de autorizație care sunt incomplete și care nu sunt în conformitate” cu reglementările. El și-a părăsit postul în acea lună.

Angajații Boring Company ar putea începe să depună cereri pentru locuințe cu chirii de până la 800 de dolari pentru două și trei dormitoare, iar dacă un angajat este concediat sau pleacă, acesta ar trebui să se mute în termen de 30 de zile, a relatat ziarul.  Site-ul imobiliar Zillow afirmă că chiria medie în Bastrop County este de aproximativ 2.295 de dolari pe lună.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.