Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou război răsare în Africa! China înarmează cu drone țările combatante
Lumea la zi

Un nou război răsare în Africa! China înarmează cu drone țările combatante

Soldati din Africa, conflict intre RDC si Rwanda
sursa foto: Reuters

Republica Democrată Congo (RDC) este pe cale să primească drone de atac din partea Chinei, o mișcare care a stârnit îngrijorări cu privire la un potențial conflict regional între Rwanda și RDC.

Potrivit publicației Africa Intelligence, un site de știri cu sediul la Paris, China va furniza în curând un total de nouă drone de atac Caihong 4 (CH-4) pentru a ajuta regimul de la Kinshasa, capitala țării, să lupte împotriva rebelilor susținuți de Rwanda pe teritoriul RDC.

Experții sunt îngrijorați de tranzacția de armament cu RDC, temându-se că armele ar putea ajunge în mâini greșite și ar putea exacerba conflictul.

Rwanda a doborât un avion al RDC

În ultimele luni, tensiunile dintre RDC și Rwanda s-au intensificat, iar Rwanda a doborât un avion de vânătoare din RDC la sfârșitul lunii ianuarie din cauza unei presupuse încălcări a spațiului aerian rwandez. Încercările Organizației Națiunilor Unite, ale Statelor Unite și ale altor state africane de a normaliza situația nu au avut succes.

Regiunea Marilor Lacuri din Africa a fost puternic afectată de nesiguranța care datează de la genocidul din Rwanda din 1994, când sute de mii de oameni și-au pierdut viața în masacre. În prezent, ca urmare a unei recrudescențe a violenței generate de grupurile armate, 5,8 milioane de persoane sunt strămutate în RDC.

„Occidentul este reticent în a se angaja în vânzări de arme cu RDC din cauza istoriei țării, dar China ar putea face acest lucru într-un mod clandestin, folosind conflictul ca pe un proxy pentru a provoca și testa reacția Occidentului, asigurându-și în același timp un punct de sprijin pe continent”, a declarat Ibrahim Magara, cercetător în domeniul păcii și lector la Universitatea Loughborough.

Ben Hunter, analist pentru Africa la compania de informații despre riscuri Verisk Maplecroft, a declarat că doar un război de agresiune în care RDC ar folosi drone chinezești împotriva civililor din Rwanda ar atrage critici notabile din partea Chinei. „China nu a primit [reacții negative] semnificative pentru utilizarea dronelor în [alte] conflicte africane, în mare parte datorită influenței sale diplomatice în Africa”, a subliniat Hunter.

„În plus, atenția Washingtonului a fost [de asemenea] limitată din cauza implicațiilor relativ minore ale acestor drone pentru relația dintre SUA și China”, a adăugat el.

Statele africane se grăbesc să se înarmeze cu arme chinezești

Interesul tot mai mare pentru dronele militare chineze nu se limitează la RDC. Nigeria a fost unul dintre primele state africane care a cumpărat drone chinezești CH-3 pentru a le folosi în operațiuni de contrainsurgență.

În războiul civil din Etiopia, recent încheiat, dronele chinezești Win Loong au fost eficiente în reprimarea rebeliunii din nordul țării. Cu toate acestea, forțele armate etiopiene au fost acuzate de comiterea de crime de război în timpul conflictului.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), China a livrat 282 de drone de luptă către 17 țări în ultimul deceniu, ceea ce o face să fie cel mai mare vânzător mondial de vehicule aeriene fără pilot (UAV) înarmate. Prin comparație, Statele Unite, care dispun de cele mai avansate drone de luptă din lume, au expediat în străinătate doar 12 drone de luptă în același interval de timp, toate acestea fiind destinate Franței și Regatului Unit.

„Dronele chinezești sunt substanțial mai ieftine decât dronele americane din aceeași categorie și, probabil, vin cu mai puține întrebări”, a declarat Wim Zwijnenburg, lider al proiectului de dezarmare umanitară pentru PAX, o organizație olandeză pentru pace.

De asemenea, China oferă cumpărătorilor opțiuni de plată flexibile. „Se pare că există o îmbunătățire în cazul Wing Loong I și II de la Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG). Aceste drone au fost acum importate și utilizate de mai multe țări africane, inclusiv Nigeria, Maroc, Egipt și Etiopia”, a continuat Zwijnenburg. „WL-2 are o sarcină utilă mai mare și o rază de acțiune mai mare și este considerată mai fiabilă decât dronele CH. Am văzut acum utilizarea activă a WL în mai multe state africane, fie în războaie civile, fie în operațiuni de combatere a terorismului, de exemplu în Sahara Occidentală și în Etiopia.”

China, opțiunea ”accesibilă” pentru drone de luptă

Dar cel mai important, analiștii spun că țările se îndreaptă spre China din cauza controalelor la export impuse de Statele Unite. Regimul de control al tehnologiei rachetelor, un acord creat în 1987 pentru a interzice răspândirea platformelor capabile să transporte arme chimice, biologice și nucleare, limitează Washingtonul în vânzarea dronelor sale de luptă.

Dominația Chinei pe piața mondială a dronelor de luptă se datorează parțial unui important program finanțat de stat care se străduiește să modernizeze forțele armate ale țării. Cea mai bine vândută dronă a sa, Caihong 4, este deseori comparată cu MQ-9 Reaper fabricat în SUA, în timp ce popularul Wing Loong 2 este considerat a fi similar cu MQ-1 Predator construit în SUA.

Cu toate acestea, „evaluarea utilizării efective a acestor drone este dificilă, deoarece utilizatorii africani nu au dezvăluit informații sau statistici fiabile privind utilizarea dronelor în general”, a declarat Zwijnenburg.

Trecând dincolo de drone, SIPRI a raportat că, în ultimul deceniu, vânzările de arme chinezești în Africa subsahariană au fost doar pe locul al doilea după Rusia și de aproape trei ori mai mari decât suma exportată în regiune de Statele Unite.

În acest context, RDC a încercat să găsească un echilibru între Statele Unite și China, însă intensificarea conflictului cu grupurile rebele susținute de Rwanda ar putea să o împingă înapoi în brațele Chinei.

China menține o influență semnificativă asupra industriei miniere din RDC, controlând aproape 70% din portofoliul minier al țării. Acest lucru conferă Beijingului un interes direct în RDC, un exportator major de cobalt și cupru către China. Actuala conducere a RDC a renegociat în mod activ contractele miniere chinezești, arătând că guvernul este angajat să reducă influența Beijingului, care este moștenirea fostului președinte Joseph Kabila.

De la preluarea mandatului în 2019, președintele Felix Tshisekedi a încercat să echilibreze relația RDC cu China și cu Statele Unite. În decembrie 2022, RDC a semnat un memorandum de înțelegere cu SUA privind dezvoltarea industriei bateriilor pentru vehicule electrice.

Este important faptul că, recent, un tribunal din RDC a interzis Chinei Molybdenum să exploateze mina Tenke Fungurume, cea mai mare mină de cobalt și cupru din lume, din cauza acuzațiilor potrivit cărora compania nu a declarat mii de tone de zăcăminte și a deposedat guvernul de redevențe.

În plus, anul trecut, guvernul RDC a solicitat Chinei o investiție suplimentară de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui acord din 2008 privind infrastructura pentru minereuri. Tshisekedi a susținut că Congo nu a beneficiat prea mult de pe urma acordului Sicomines, care a fost încheiat în cadrul unei societăți mixte de cobalt și cupru cu firme chineze de stat.

Cu toate acestea, problemele de securitate de lungă durată ale țării continuă să bântuie populația, deraind reformele. În fața conflictului armat prelungit și a apropierii alegerilor, liderii RDC ar putea fi forțați să reanimeze legăturile calde cu China, scrie publicația The Diplomat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.