Infofinanciar > Lumea la zi > Drone rusești în apropiere de Estonia! Un incident similar s-a petrecut și pe 15 martie
Lumea la zi

Drone rusești în apropiere de Estonia! Un incident similar s-a petrecut și pe 15 martie

sursa: The Guardian
sursa: The Guardian

Avioanele de vânătoare polivalente britanice și germane Typhoon au interceptat avioane rusești în apropiere de Estonia. Acest lucru s-a întâmplat ca parte a unei misiuni comune de poliție aeriană a NATO.

Incidentul a fost înregistrat pe 17 martie. Acesta este raportat de site-ul Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF).

„O pereche de avioane NATO au zburat pentru a intercepta un avion militar rusesc de pasageri Tu-134, cunoscut sub denumirea NATO Crusty”, se arată în declarație.

Se remarcă faptul că partea rusă a fost însoțită de două avioane de vânătoare Su-27 Flanker și de un avion de transport militar An-12 Cub.

Avioanele rusești au fost interceptate în imediata vecinătate a spațiului aerian estonian. Un incident similar s-a petrecut și pe 15 martie.

Forțele Aeriene Regale au clarificat faptul că, împreună cu Forțele Aeriene Germane, desfășoară o poliție aeriană comună a NATO – pentru prima dată pentru două state membre. Interceptarea este o misiune comună a Alianței Nord-Atlantice pentru taifunuri și o confirmare a faptului că Regatul Unit și Germania, împreună cu alți aliați NATO, „își susțin partenerul estonian în această perioadă aglomerată”. Comandantul escadrilei IX(B), Richard Lisk, care a operat ca parte a aripii aeriene expediționare 140, a declarat că au fost ridicați pentru a intercepta un avion care se apropia de spațiul aerian estonian. Echipa a identificat rapid avioanele rusești și apoi le-a observat în timp ce zburau în apropierea spațiului aerian al NATO.

Siguranță și încredere

„Misiunea poliției aeriană este efectuată pentru a se asigura că orice aeronavă de interes este interceptată, astfel încât să știm cine sunt și să asigurăm siguranța zborului pentru toți utilizatorii spațiului aerian. Acest lucru face parte din viața unui pilot de vânătoare, iar eu și colegii mei germani ne-am antrenat împreună pentru a putea face acest lucru”, a explicat el.

Se știe că Forțele Aeriene Regale sunt dislocate ca parte a Operațiunii Azotiz în Estonia, iar în aprilie vor prelua comanda unității germane. Misiunile comune vor fi efectuate până la sfârșitul lunii aprilie.

După cum a relatat OBOZREVATEL, ministrul Apărării al Federației Ruse a prezentat statului premii su-27 piloți implicați în provocarea cu o dronă americană deasupra Mării Negre. „Eroismul” acestor piloți, potrivit țării agresoare, este de a „preveni încălcarea frontierelor zonei de operațiuni speciale”.