Lumea la zi

Efort energetic comun între Austria, Germania și Croația! Este planificată construcția unui nou gazoduct

Sursa foto B1TV
Sursa foto B1TV

Croaţia, Austria şi Germania au semnat o declarație comună de cooperare energetică care presupune transportarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din Croația către Austria și Germania printr-un nou gazoduct, care va fi finanțat în parte de către Uniunea Europeană.

Premierul croat Andrej Plenkovic, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, au participat la o conferință de presă pe insula Krk din Croația, din nordul Mării Adriatice, unde se află terminalul de GNL.

Europa a crescut semnificativ importurile de GNL în acest an, deoarece țările europene caută să consolideze securitatea energetică și să renunțe la aprovizionarea prin gazoductele rusești. Din cauza cererii ridicate, Croația a decis, de asemenea, să mărească și mai mult capacitatea terminalului său de import de GNL.

Croația va dubla capacitatea terminalului de GNL

Capacitatea terminalului va crește la 6,1 miliarde de metri cubi, de la 2,9 miliarde de metri cubi în prezent, iar proiectul de extindere va costa aproximativ 180 de milioane de euro. Declaraţia semnată de liderii celor trei state menţionează decizia lor de a forma un corp comun de experţi pentru acest proiect şi de a solicita fonduri europene în vederea finanţării lui, relatează E-nergia.ro.

Pentru a putea trimite gaze naturale în Austria și Bavaria, Croația trebuie să construiască și o nouă conductă de legătură cu vecinul său, Slovenia. În total, construcţia gazoductului care va conecta Austria şi Bavaria, cu legătură în Slovenia, ar urma să coste circa 600 de milioane de euro, potrivit estimărilor.

Totodată, premierul croat, Andrej Plenkovic, a adăugat că sunt luate în considerare două opţiuni pentru o extindere suplimentară ulterioară, acestea fiind realizarea unui terminal terestru cu o capacitate anuală de 15 miliarde de metri cubi, care ar costa între 1,75 şi 2 miliarde de euro, sau a unui terminal plutitor, cu o capacitate anuală de 9,6 miliarde de metri cubi şi un cost estimativ de 1,2 miliarde de euro.

Cancelarul austriac a subliniat că acest gazoduct şi terminalul de GNL ar putea fi folosite în viitor şi pentru transportul hidrogenului, în măsura în care cele trei ţări participante ar reuşi să renunțe la combustibilii fosili în următorii ani.

Austria susține aderarea Croației la spațiul Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer a întreprins miercuri o vizită oficială în Croația, unde s-a întâlnit cu președintele și prim-ministrul țării. Vizita a avut la scurt timp după ce ministrul de Externe austriac s-a poziționat împotriva aderării Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând problema migrației ilegale de la granița acestor state.

În urma vizitei sale, Nehammer a lăudat modul în care Croația gestionează situația migranților, spunând că nu vede nicio problemă și consideră că țara îndeplinește toate cerințele de aderare. După anunțul de astăzi, unele voci au criticat faptul că susținerea Austriei față de Croația vine pe acest considerent economic, anume demararea acestui proiect de colaborare energetică, în contextul în care Austria și Germania caută să își limiteze dependența față de gazele rusești.

Începând cu data de 5 decembrie, sancțiunile occidentale asupra exporturilor de țiței rusesc vor intra în efect, motiv pentru care multe țări europene s-au îndreptat fie către importuri petroliere din Orientul Mijlociu, SUA și America de Sud, fie către aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate.