Info

Noi negocieri cu Austria pentru aderarea la Schengen! Cancelarul ne spune că nu putem controla imigrația către UE

Noi negocieri cu Austria pentru aderarea la Schengen! Cancelarul ne spune că nu putem controla imigrația către UE
sursa foto black news

În cadrul vizitei sale în Croația, cancelarul austriac Karl Nehammer a lăudat modul în care țara gestionează fluxul de migranți către Europa Centrală, susținând că aceasta este pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen. Cancelarul nu a avut în schimb aceeași părere despre România și Bulgaria, unde migrația este încă un risc pentru securitatea europeană, spune Nehammer.

Vizita cancelarului Nehammer vine ca urmare a declarațiilor ministrului de interne din Austria, Gerhard Karner, care consideră că România, Bulgaria și Croația nu sunt pregătite să adere la spațiul Schengen, pe fondul problemei migranților ilegali care intră în Uniunea Europeană prin aceste state.

Nehammer laudă eforturile Croației

Karl Nehammer s-a întâlnit cu premierul croat Andrej Plenkovic și președintele Zoran Milanovic. Acesta a lăudat Croația pentru felul în care gestionează granița externă a UE și precizând că decizia de primire în Schengen se ia individual pentru fiecare țară în parte, nu în bloc, relatează Digi24.

„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă aici. Țările vor fi votate individual (pentru acces în Spațiul Schengen – n.r.)”, a declarat Karl Nehammer, potrivit publicației Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.

Potrivit declarațiilor cancelarului austriac, problema migranților care trec ilegal granițele României și Bulgariei, reprezintă un risc pentru securitatea europeană, care trebuie adresat înainte ca aceste două țări să poată adera la Schengen.

România și Bulgaria nu se bucură de aceeași apreciere

„Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a mai spus Nehammer.

Ministrul de interne Gerhard Karner a anunțat vinerea trecută că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația, invocând numărul mare de migranți ilegali care trec granițele celor două state pentru a ajunge în Europa Centrală și de Vest.

Ministrul a susținut că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”, arătând că Austria s-a confruntat în acest an cu un val imens de migranți care nu fuseseră înregistrați la nicio altă graniță din Uniunea Europeană.

„Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a mai spus ministrul Gerhard Karner.

Deși ruta migratorie românească nu este una importantă, „statisticile privind cererile de azil în Uniunea Europeană sunt, astăzi, aproape la același nivel ca la apogeul crizei migrației din 2015. Nu trebuie subestimată starea opiniei publice din anumite state ale Uniunii Europene…,” spune Stéphane Séjourné, șeful grupului parlamentar Renew Europe care susține includerea României în Schengen . Acesta adaugă că trebuie lucrat cu fiecare stat în parte, cu fiecare lider pentru a elimina blocajele din drumul României în Schengen, potrivit G4Media.