Infofinanciar > Lumea la zi > Efectele războiului din Ucraina! Peste un milion de refugiați s-au adăpostit în Germania în ultimele șapte luni
Lumea la zi

Efectele războiului din Ucraina! Peste un milion de refugiați s-au adăpostit în Germania în ultimele șapte luni

europafm.ro
FOTO: europafm.ro

Mai mult de un milion de refugiați au fugit din calea războiului din Ucraina și s-au îndreptat spre Germania în ultimele șapte luni. Ministrul de interne, Nancy Faeser, a declarat pentru site-ul de știri T-Online că un total de 1.002.763 de cetățeni ucraineni au fost înregistrați în Germania.

„Am salvat vieţile multor femei şi copii din Ucraina. Am gestionat această sarcină gigantică bine până acum … Cu cât războiul durează mai mult, cu atât este mai dificil de găzduit şi de avut grijă de atât de mulţi refugiaţi”.

Polonia a găzduit cei mai mulți refugiați în luna august

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, Polonia este statul european care a preluat majoritatea refugiaților care fug din Ucraina, 67,280 de persoane doar în luna august, iar pe poziția a doua se află Germania puțin peste 62.000 de ucraineni primiți în aceeași lună anului.

În România au intrat aproximativ 10.000 de ucraineni, în timp ce Franța adăpostește 6410 de refugiați iar în Spania sunt cazați 6165 de refugiați. În 12 din cele 22 de state membre, în luna august potrivit Eurostat, numărul celor care solicitau protecție temporară a fost în scădere, mai ales în Bulgaria unde au fost înregistrate cu 2000 mai puține sosiri decât în luna iulie.

Oficialii guvernamentali polonezi , susțin că aproximativ, 1,3 milioane de ucraineni trăiau în luna septembrie în Polonia, după ce premierul Morawiecki înaintase un număr de peste 2 milioane pentru luna iunie, potrivit g4media.ro

Această situație este generată de faptul că tot mai mulți refugiați ucraineni au revenit în țara lor, care are o fontieră de 500 de kilometri cu Polonia, potrivit explicațiilor oferite de viceministrul de interne polonez Pawel Szefernaker în luna septmebrie a acestui an.

Europa va sprijini necondiționat Ucraina

Reamintim faptul că ”Operațiunea Specială de Eliberare din Ucraina” a fost decretată de președintele rus Vladimir Putin în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de mii de oameni au fost siliți să-și părăsească țara pentru a se salva din calea războiului. Rachetele lansate de trupele ruse au distru sute sate și orașe din Ucraina. Kievul a fost la un pas de a fi cucerit, însă în ultima perioadă trupele luoi Zelenski lansează contraofesive prin care își recâștigă teritoriile cucerite.

În data de 30 septembrie, Putin a anexat ilega teritoriile ocupate din Ucraina după referendumurile aspru criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23-27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, oficialii au condmanat anexarea ilegală a teritoriilor menționate invocând faptul că acestea fac parte din teritoriul ucrainean, totdată aceștia au susținut că statele membre UE vor sărijini necondiționat Ucraina în materie de armament și vor aloca fonduri pentru refacerea acesteia, chiar și Președintele Iohanis a susținut că Româniav a ajuta Kievul să treacă peste iarnă.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în cursul zilei de vineri, crearea unui fond special pentru achiziții directe ale Kievului în materie material militar.