Infofinanciar > Lumea la zi > Aljazeera: Vor avea Israelul și Rusia legături mai strânse sub conducerea lui Netanyahu?
Lumea la zi

Aljazeera: Vor avea Israelul și Rusia legături mai strânse sub conducerea lui Netanyahu?

Netanyahu și Putin, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Noul guvern al Israelului, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a ținut prima pagină a ziarelor pe plan intern pentru politicile sale față de palestinieni, de când a venit la putere la sfârșitul anului trecut. Dar în ceea ce privește politica externă, în special în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina, unii susțin că cel mai de dreapta guvern israelian de până acum este înclinat să se abată de la calea predecesorului său.

Printre altele, Eli Cohen a declarat că noul guvern va „vorbi mai puțin” când vine vorba de Rusia și Ucraina, lăsând să se înțeleagă că administrația va evita să ia poziții publice cu privire la acest conflict.

Cohen a vorbit, de asemenea, cu omologul său rus Serghei Lavrov înainte de a vorbi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, o decizie care i-a supărat pe ucraineni. Ulterior, ambasadorul Ucrainei în Israel a afirmat că această convorbire telefonică a fost o dovadă că Ierusalimul își schimbă cursul sub conducerea lui Benjamin Netanyahu.

„Diferența dintre cele două guverne este că cel anterior era 100% simpatizant din punct de vedere ideologic față de Ucraina și a încercat să sprijine această țară cât de mult putea, fără a-i înstrăina total pe ruși”, a declarat pentru Al Jazeera Jonathan Rynhold, șeful departamentului de studii politice de la Universitatea Bar-Ilan.

„Acest guvern este mai puțin preocupat de simpatiile ideologice. Ei nu sunt investiți în a vedea cum democrația învinge dictatura și nici nu ar fi neapărat fericiți să vadă că sancțiunile internaționale au succes, deoarece s-ar putea teme de un precedent”, a adăugat Rynhold, făcând aluzie la o mișcare populară globală care face presiuni pentru a adopta noi sancțiuni împotriva Israelului pentru ocuparea continuă a Ierusalimului asupra teritoriilor palestiniene.

Se apropie de ruși

Acum se pare că noul guvern israelian încearcă să trimită mai multe semnale pozitive Rusiei, continuând în același timp propriile doctrine de politică externă de lungă durată, scrie Aljazeera.

„Israelul are două interese fundamentale de securitate națională în ceea ce privește Rusia și Ucraina: Menținerea bunelor relații cu Statele Unite în sens general și acceptarea de către Rusia a libertății Ierusalimului de a opera militar împotriva forțelor iraniene, a siturilor de lansare a rachetelor și a contrabandei cu arme în Siria”, a precizat Rynhold.

„Acest lucru necesită o coordonare activă cu Rusia pentru a evita o ciocnire între forțele rusești și cele israeliene. Guvernul actual și cele anterioare au încercat să echilibreze aceste obiective”, a adăugat el.

Mai greu de echilibrat

Relația Israelului cu Rusia a devenit din ce în ce mai complicată, chiar dificilă, din cauza războiului.

„Înainte de război, politica externă a Israelului în ceea ce privește cele două țări presupunea relații în multe domenii și căuta mereu să se consolideze”, a declarat Yonatan Freeman, expert în relații internaționale la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

„Ambele țări au încă populații evreiești mari, iar sute de mii de israelieni au legături de familie cu cei care încă trăiesc acolo. În plus, au existat schimburi comerciale puternice în domeniile agriculturii, legăturilor turistice și chiar în industria de înaltă tehnologie.”, a mai adăugat acesta.

Pe lângă acești factori, Israelul și Rusia se coordonează și în ceea ce privește chestiunile de securitate legate de Siria.

Prin urmare, Israelul a mers, chiar și înainte de sosirea guvernului Netanyahu, pe o coardă sensibilă de la începutul războiului din Ucraina.

Pe de o parte, se consideră parte a taberei occidentale și, din acest motiv, administrația israeliană a fost nevoită să respingă și să condamne războiul și presupusele crime ale Rusiei. Pe de altă parte, a refuzat categoric să ia o poziție clară și a refuzat orice solicitare de a livra arme Ucrainei.

Ajutor discret acordat Ucrainei

Spre deosebire de Europa sau de principalul său aliat, Statele Unite, Israelul furnizează doar ajutor umanitar, precum și unele echipamente defensive, cum ar fi căști și veste de protecție.

Kievul și-a exprimat frustrarea în decembrie, când Israelul nu a primit o invitație la conferința de solidaritate a Ucrainei de la Paris.

Israelul va fi întotdeauna prudent când vine vorba de Rusia, indiferent de prim-ministrul aflat la conducere.

Dar unii experți spun că a făcut mult mai mult decât se știe în mod public.

„Pe măsură ce războiul a continuat, Israelul a luat măsuri sporite, în principal în spatele scenei, pentru a se alătura sau a lua în considerare unele dintre constrângerile financiare impuse Rusiei de către Occident”, a declarat Freeman. „În plus, Israelul a sporit ajutorul pe care l-a acordat Ucrainei, furnizând chiar recent generatoare electrice și tratând soldații ucraineni răniți în Israel.”, a mai spus acesta.

„Potrivit unor rapoarte, este posibil ca Israelul să ofere asistență Ucrainei în ceea ce privește cunoștințele necesare pentru a intercepta, prin mijloace electronice, dronele iraniene, precum și pentru a permite ca teritoriul său să fie folosit ca punct de tranzit pentru transporturile către Ucraina sau ca spațiul său aerian să fie tranzitat de avioane de recunoaștere care să pătrundă în zona de război.”, a continuat Freeman.

Iranul, o prioritate

Principala preocupare a noului guvern rămâne Iranul. Aici, Israelul este dependent de sprijinul Rusiei, deoarece raidurile aeriene ale Israelului în Siria trebuie discutate cu Kremlinul.

Cu toate acestea, se poate spune că a apărut o nouă dinamică ca urmare a războiului din Ucraina, care ar putea forța Israelul să își schimbe abordarea față de Rusia.

Rusia a primit drone de atac din partea Iranului.

Între timp, SUA acuză Rusia că furnizează arme Iranului și afirmă că Moscova și Teheranul se îndreaptă spre un parteneriat de apărare complet, ceea ce ar putea amenința direct Israelul.

În timp ce acest lucru ar face ca Israelul să se teamă de Rusia, este, de asemenea, posibil ca guvernul israelian să vadă o șansă de a fi un mediator și, poate, de a pune capăt războiului, mai ales dacă se intensifică presiunea în țările occidentale pentru a reduce sprijinul costisitor acordat Ucrainei.

„Cred că interesul Israelului nu este numai să mențină relații respectuoase cu Rusia cât mai mult timp, dar este, de asemenea, un mare interes din partea Occidentului și a SUA ca Israelul să facă acest lucru”, a susținut Freeman.

„Motivul este … așteptarea ca Israelul să poată juca acum un rol de mediere și mai important între Occident și Rusia, deoarece Netanyahu are o experiență și mai mare decât prim-miniștrii israelieni anteriori în discuțiile cu Putin și este respectat de Rusia”., a mai spus el.

Relația Putin-Netanyahu

Netanyahu a fost considerat un apropiat al lui Putin în perioada precedentă la putere și a anunțat în octombrie că se va oferi să medieze între Rusia și Ucraina dacă va câștiga alegerile.

„Într-adevăr, Netanyahu a considerat, din punct de vedere istoric, că relațiile strânse cu Putin sunt utile pentru imaginea sa de lider puternic cu influență globală. Actualul guvern ar putea spera că poate descuraja Rusia să coopereze în continuare cu Iranul în ceea ce privește rachetele de precizie, îndepărtându-se un pic mai mult de Ucraina”, a declarat Rynhold.

Președintele rus l-a sunat pe Netanyahu în decembrie și l-a felicitat pentru victoria în alegeri și formarea unui guvern.

„Cu toate acestea, având în vedere tensiunile tot mai mari în relațiile cu administrația Biden pe diverse fronturi, mă îndoiesc foarte mult că vom asista la o apropiere semnificativă cu Rusia”, a spus Rynhold.

„Este puțin probabil ca noul ministru de externe să aibă o mare influență asupra aspectelor importante ale politicii israeliene, pe care premierul însuși le va conduce în coordonare cu ministrul pentru afaceri strategice, Ron Dermer.”, a conchis acesta.