Infofinanciar > Lumea la zi > Cine investește în economia Iranului? Frustrările legate de China, parteneriatul strategic cu Rusia și banii din Afghanistan
Lumea la zi

Cine investește în economia Iranului? Frustrările legate de China, parteneriatul strategic cu Rusia și banii din Afghanistan

Moneda națională a Iranului este rialul, iar țara are anual o rată a inflației de aproximativ 20%. În ultimii ani a trecut de 30%, iar de la jumătatea anului 2022 a trecut de 50%, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

De la preluarea mandatului de către guvernul președintelui Ebrahim Raisi, în august 2021, Rusia a realizat cel mai mare volum de investiții în Iran, potrivit ministrului adjunct al economiei, Ali Fekri.

Volumul total al investițiilor atrase de economia Iranului a ajuns la 5,95 miliarde de dolari în această perioadă, a declarat oficialul, care este și șeful Organizației de stat pentru investiții și asistență economică și tehnică din Iran: „Rușii reprezintă 2,7 miliarde de dolari din această sumă. Ei au investit banii în două proiecte petroliere”, a relatat ILNA, conform Financial Tribune.

Cei mai mari investitori în economia Iranului

După Rusia urmează Emiratele Arabe Unite, Turcia, China și Afganistan, a adăugat el. „Având în vedere circumstanțele, investițiile au intrat în Iran prin intermediul birourilor de schimb valutar”.

Exprimându-și nemulțumirea față de chinezi pentru volumul lor nesemnificativ de investiții în Iran, el a spus că aceștia au investit aproximativ 185 de milioane de dolari în țară în această perioadă. „Nu suntem mulțumiți de această cifră, ei au investit în [proiecte] de dimensiuni mici și medii, ca și țările noastre vecine, în principal în terminale de transport și de tranzit.”

Aceasta în timp ce China și Iranul au anunțat planuri de cooperare în domenii precum energia și infrastructura, după ce au semnat un acord de cooperare pe 25 de ani.

Tensiuni legate de investițiile chineze

Acordul istoric, care a fost semnat în martie 2021 și a intrat în faza de punere în aplicare la 14 ianuarie, ar fi trebuit să vadă cele două țări extinzând cooperarea în domeniile energiei, infrastructurii, capacității de producție, științei și tehnologiei, precum și al medicinei și asistenței medicale, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe al Chinei.

De asemenea, se aștepta ca cooperarea bilaterală să fie extinsă la piețele terțe în domeniile agriculturii, pescuitului și securității cibernetice.

Documentul de cooperare fusese discutat pentru prima dată în 2015, când președintele chinez Xi Jinping a vizitat Iranul. Se pare că acordul promite investiții chinezești de 400-600 de miliarde de dolari.

Referindu-se la investițiile emirateze în Iran, Fekri a declarat că naționalitatea majorității investitorilor din Emiratele Arabe Unite nu este, de fapt, emirateană. „Aceștia și-au plasat banii în cea mai mare parte în industria și sectorul minier din Iran”.

Istoricul investițiilor străine directe

Potrivit Departamentului de Studii Economice al Camerei de Comerț din Teheran, investițiile străine în Iran au început o tendință de scădere începând cu anul iranian 2012-2013, când volumul s-a situat la 4,5 miliarde de dolari.

Pe parcursul celor 20 de ani până în 2020-21, acesta a atins cel mai scăzut nivel în 2015-16, cu 945 de milioane de dolari.

În urma semnării Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) în anul iranian 2015-16, investițiile străine au crescut în 2016-17, dar după aceea, din cauza politicilor SUA și a discuțiilor privind retragerea țării din JCPOA, volumul a început să scadă din nou și, după retragerea completă a SUA din acord în anul fiscal 2018-19, investițiile au scăzut brusc în 2019-20, ajungând la 1 miliard de dolari.

În 2020-21, volumul s-a situat la 1,4 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 39% față de 2019-20.

Cele mai multe investiții străine în Iran au fost sub formă de investiții directe, a notat raportul, adăugând că investițiile în valori mobiliare și acțiuni reprezintă o mică parte din investițiile străine.

În 2020-21, investițiile străine în valori mobiliare și acțiuni s-au ridicat la 165 de milioane de dolari, cu 69% mai mult comparativ cu 2019-20 și au reprezentat aproximativ 12% din totalul investițiilor străine în Iran.

Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Iranul a atras aproximativ 1,425 miliarde de dolari în investiții străine directe în 2021, pentru a înregistra o creștere de aproximativ 6% față de 1,342 miliarde de dolari în 2020.

UNCTAD a estimat volumul intrărilor de investiții străine directe în Iran la 3,372 miliarde de dolari, 5,019 miliarde de dolari, 2,373 miliarde de dolari și 1,508 miliarde de dolari între 2016 și 2019.

Legături tot mai puternice cu Rusia

Cooperarea dintre Iran și Rusia a luat amploare anul trecut, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse atât Moscovei, cât și Teheranului. De-a lungul anului 2022, ambele părți au ajuns la o serie de acorduri de extindere a cooperării reciproce, de la acorduri de furnizare prin troc pentru turbine iraniene, piese de schimb și echipamente de aviație, până la contracte pentru construcția comună de gazoducte, potrivit RT.

Comerțul dintre cele două țări a crescut cu 15% anul trecut, ajungând la 4,6 miliarde de dolari, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat. Potrivit celui mai înalt legislator, cele două țări iau măsuri active pentru a construi un comerț reciproc, care este „extrem de important în condițiile presiunii sancțiunilor asupra țărilor noastre”.

De asemenea, el a lăudat memorandumul privind comerțul liber dintre Iran și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) condusă de Rusia, care a fost semnat săptămâna trecută, afirmând că acordul va contribui la extinderea în continuare a comerțului dintre Rusia și Iran.

Potrivit lui Volodin, ambele țări ar trebui să se concentreze acum pe creșterea eficienței cooperării reciproce în sectoarele financiar și bancar, în special prin creșterea utilizării monedelor naționale în decontări, prin utilizarea sistemelor de plată rusești „Mir” și iraniene „Shetab”.

„Este important să folosim mai activ decontările în monede naționale. S-au făcut deja multe în această privință – acum ponderea rublei și a rialului în decontările reciproce depășește 60%. Lucrările privind aplicarea în comun a sistemelor naționale de plăți sunt în curs de finalizare. Acest lucru va minimiza impactul sancțiunilor, dar, desigur, va aborda și aspecte legate de cooperarea reciproc avantajoasă”, a declarat Volodin.

Comerțul cu Iranul este semnificativ pentru Rusia în sine, dar este văzut, de asemenea, ca o „punte logistică” între Moscova și Orientul Mijlociu, Asia de Sud și de Sud-Est, datorită poziției geografice a Iranului, a conchis RT.

A fost semnat un acord pentru un sistem bancar comun

Băncile centrale ale Iranului și Rusiei au semnat duminică un acord de conectare a sistemelor lor naționale de comunicare și transfer interbancar pentru a contribui la stimularea comerțului și a facilita tranzacțiile bancare bidirecționale.

Conform acordului, 52 de sucursale ale băncilor iraniene și patru bănci străine fără nume vor folosi sistemul local de telecomunicații interbancare al Iranului, cunoscut sub numele de SEPAM, pentru a se conecta cu 106 bănci care folosesc Sistemul de transfer de mesaje financiare al Rusiei sau SPFS, potrivit site-ului Băncii Centrale a Iranului.

Shahr Bank din Iran și VTB Bank din Rusia vor fi implicate în programul pilot aferent, iar alți creditori se vor alătura treptat.

Acordul a fost semnat la CBI de către șeful adjunct pentru afaceri internaționale, Mohsen Karimi, și Vladislav Gridchin, din partea băncii centrale a Rusiei.

Vorbind în marja ceremoniei de semnare, Karimi a declarat că acordul reprezintă un mare pas înainte în implementarea contramăsurilor împotriva sancțiunilor bancare între Iran și Rusia. „Cele două sisteme interbancare locale nu pot fi sancționate, iar infrastructura lor nu este controlată de guvernele occidentale”, a declarat acesta, citat.

„Contractul este primul pas descris în planul de acțiune comună de cooperare bancară semnat anul trecut de cele două bănci centrale. Acesta va deschide calea pentru ca toate băncile iraniene să interacționeze cu creditorii ruși.”

Afganii au realizat jumătate din investițiile străine în Iran anul trecut

Cetățenii afgani sunt responsabili pentru jumătate din investițiile străine ale Iranului numai în 2022, a declarat Hassan Kazemi Qomi, ambasadorul iranian în Afganistan:

„Cetățenii afgani din Iran joacă un rol esențial față de economia națională. Jumătate din investițiile străine ale Iranului provin de la aceștia, prin urmare, capacitatea ridicată a cetățenilor afgani ar trebui să fie utilizată atunci când țara se confruntă cu dificultăți în atragerea investițiilor străine”, a relatat agenția de presă Khama Press News Agency.

Qomi a adăugat că, în cursul anului trecut, Emiratele Arabe Unite au expulzat din această țară 700 de oameni de afaceri afgani, al căror capital a fost estimat la 30 de milioane de dolari. „Din păcate, nu am reușit să atragem acest capital și să îmbrățișăm comercianții afgani pentru a investi în Iran”.

În prezent, Iranul se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește atragerea investițiilor străine. Pentru a rezolva această problemă, guvernul iranian trebuie să vină cu o politică cuprinzătoare pentru a se asigura că proprietarii afgani de afaceri își pot desfășura în mod legal afacerile și alte activități economice fără a întâmpina obstacole. În trecut, conturile bancare ale cetățenilor afgani au fost blocate din motive vagi, ceea ce a reprezentat o mare lovitură pentru investițiile străine, a scris agenția de presă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.