Infofinanciar > Info > Drepturile chiriașilor pe care proprietarii le ignora. Ce trebuie să cunoască românii
Info

Drepturile chiriașilor pe care proprietarii le ignora. Ce trebuie să cunoască românii

Sursă foto: imobiliare.ro
sursă foto: imobiliare.ro

Piața imobiliară din România are o schimbare de perspectivă. Oamenii nu mai aleg să cumpere apartamente sau locuințe, având la nivel de cauză prețurile extrem de mari pe care românii nu și le pot permite. Achiziționarea unei locuințe necesită o investiție destul de mare, pe care mulți români nu o pot acoperi. Astfel, chiriile au luat amploare. Oamenii aleg să locuiască în chirie și să plătească proprietarului o sumă de bani lunar, pentru a nu fi necesară cumpărarea unei case sau realizarea unor împrumuturi în acest sens.

Trendul chiriilor a început acum câțiva ani, când piața imobiliară a fost în creștere. Astfel, oamenii s-au îndreptat spre chirie și au păstrat acest obicei. Chiriașii au anumite drepturi atunci când încheie un contract, pe care proprietarul trebuie, conform prevederilor legale, să le respecte. În cele mai multe cazuri, persoanele care locuiesc în chirie nu cunosc aceste prevederi ce se aplică pentru protecția și avantajul lor.

Drepturile chiriașilor

Din ce în ce mai multe persoane aleg să locuiască în chirie, în detrimentul realizării unui investiții pentru achiziționarea unui apartament sau a unei case. Majoritatea românilor incluși în această categorie nu își cunosc drepturile și nu știu ce trebuie să aibă în vedere atunci când discută cu proprietarii. În baza contractului semnat, cei care dețin locuința își asumă faptul că vor respecta drepturile chiriașilor. De cele mai multe ori, acest lucru nu se întâmplă, iar proprietarii își uită obligațiile sau pur și simplu le ignoră. Astfel, pentru a combate acest fenomen, românii trebuie să-și cunoască drepturile acordate odată cu alegerea locuirii în chirie.

Proprietarii ar trebui să țină cont de anumite drepturi și prevederi atunci când închiriază proprietatea deținută. În anumite situații, relațiile de tip chiriaș-proprietar pot fi destul de tensionate deoarece cei care dețin locuința au pretenția de a se respecta obligațiile de chiriaș, precum plata sumei de bani datorată lunar sau păstrarea integrității mobilei sau a electrocasnicelor date în folosință. Dar câteodată, proprietarii uită că acești chiriași au și drepturi, pe lângă obligațiuni. Codul Civil stabilește clar obligațiile și drepturile pe care le au atât chiriașii, cât și proprietarii.

Un lucru pe care proprietarii trebuie să îl respecte este faptul că, prin semnarea contractului de închiriere, nu mai au dreptul de a folosi imobilul respectiv, în perioada în care chiriașul locuiește acolo. Așadar, conform prevederilor stabilite în Codul Civil, proprietarul nu mai are voie să intre în locuința sa dacă a oferit-o spre închiriere. În ciuda acestor legi, chiriașii se confruntă cu diferite probleme, precum vizite neanunțate de la proprietari, care invoca faptul că au dreptul de a intra în locuință deoarece le aparține. Pentru ca proprietarul să vină în vizită în timp ce contractul de închiriere este încă activ, trebuie să aibă în vedere anunțarea chiriașului înainte de a intra în imobil.

Dreptul de folosință al unei proprietăți

În momentul închirierii unei locuințe, dreptul de folosință nu mai este la proprietar, ci trece de partea chiriașului, care plătește lunar o sumă de bani pentru a locui acolo. „La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai” a declarat avocata Liliana Grădinaru, conform Romania TV .