Infofinanciar > Info > Ce drept au chiriașii, dar care nu este foarte cunoscut? Specialiștii vin cu sfaturi prețioase
Info

Ce drept au chiriașii, dar care nu este foarte cunoscut? Specialiștii vin cu sfaturi prețioase

Sursă foto: imobiliare.ro
sursă foto: imobiliare.ro

Foarte mulți oameni stau cu chirie în țara noastră, pe baza unui contract dintre proprietarul spațiului și locatar, iar de foarte multe ori, în aceste cazuri, există numeroase dezavantaje în cazul chiriașilor, care nu își știu chiar toate drepturile pe care le dețin și acceptă toate condițiile proprietarilor.

Astfel, de cele mai multe ori, aceștia din urmă profită de acest lucru și au foarte multe cerințe către chiriași. Tocmai de aceea, este necesar ca și locatarii să aibă la cunoștință de ce drepturi legale pot beneficia, căci acestea nu sunt deloc puține.

„Orice viitor chiriaş  ar trebui să supună unui adevărat interviu potenţialul proprietar, să îi pună întrebări despre el, despre locuinţă, despre cum va decurge colaborarea, despre bloc, despre zonă, etc. Dacă se lămuresc cât mai multe întrebări, există cât mai puţine surprize mai târziu. Dar la noi există mentalitatea că proprietarul e stăpân, că chiriaşul trebuie să aibă cât mai puţine pretenţii. Nu este aşa, este ca în orice alt business: un client, ce trebuie tratat ca atare”, susține consultantul imobiliar Andrada Nica.

Atenție mare la contractul de închiriere

În momentul în care o persoană se hotărăște să se mute cu chirie, ar trebui să aibă foarte mare grijă la contractul de închiriere, căci este un element esențial, în concepția specialiștilor în domeniul imobiliar. Acesta nu trebuie deloc neglijat. În contract sunt trecute toate clauzele de închiriere impuse de către proprietar, iar experții susțin faptul că un asemenea lucru nu ar fi normal și nici nu s-ar încadra în normele legale.

Asta pentru că, cum ar fi normal, un astfel de contract de închiriere nu ar trebui impus de către una dintre părțile semnatare, ci negociat. Atât chiriașul, cât și proprietarul ar trebui să cadă la un comun acord cu privire la toate condițiile și clauzele prevăzute în contract. Astfel, un aspect foarte important, pe care specialiștii din domeniul imobiliar îl recomandă cu fermitate, ar fi ca locatarii să verifice dacă în contract se notează prețul chiriei lunare, asta pentru a nu avea parte de anumite surprize neplăcute din partea proprietarului.

Drepturile chiriașilor

Pe lângă aceste aspecte, chiriașii ar mai trebui să cunoască faptul că, în cazul în care anumite lucruri din locuință, precum electrocasnicele, se deteriorează, se defectează, nu este responsabilitatea chiriașilor să intervină financiar, căci este complet responsabilitatea proprietarului.

„Proprietarii cer uneori taxe scandaloase pentru curăţenie sau spun că rezugrăvirea apartamentului trebuie suportată de chiriaş. Însă, în mare, depozitul de garanţie poate fi păstrat numai în cazul unei chirii neplătite sau în cazul unor daune dincolo de limitele bunului simţ. Sfătuiesc clienţii să noteze sau chiar să fotografieze defectele din locuinţă, pentru a evita anumite neplăceri”, recomandă avocatul George Beldie, citat de imopedia.ro.