Infofinanciar > Info > Ministrul Bode vrea pedepse mai mici pentru români. Cum va arăta Codul Penal
Info

Ministrul Bode vrea pedepse mai mici pentru români. Cum va arăta Codul Penal

bode vrea pedepse mai mici
libertatea.ro

Lucian Bode, ministrul de Interne, vrea ca românii să aibă pedepse mai mici. Bode propune renunțarea la mărirea pedepselor prevăzute de Codul Penal, și revenirea la forma în vigoare pentru fapte precum ultrajul și tulburarea liniștii publice.

Codul Penal în acest moment prevede închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru fapte de violență împotriva persoanelor sau a bunurilor, amenințări, atingeri grave aduse demnității, tulburarea liniștii și ordinii publice.

Ministrul de Interne a revenit la forma inițială

Inițial, pe data de 8 februarie Lucian Bode anunțase un nou proiect de lege ce urma să modifice Codul Penal, prin care ”fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani”.

Mai apoi, ministrul de interne s-a răzgândit și a comunicat astăzi că dorește să se revină la formula inițială, astfel pedepsele să rămână mai mici. Bode a anunțat acest proiect de lege, cu scopul de a modifica Codul Penal îl are pe premierul Ciucă pe postul de co-inițiator.

Senatoarea USR, Simona Spătaru, a declarat că a realizat o solicitare în Comisia Juridică din Senat pentru retragerea acestui proiect de lege.

Senatoarea Spătaru a mai specificat că ,,Nu este justificat de faptele sociale constatate de-a lungul timpului. Este corect, juridic și moral, să propui modificări dacă faptele o justifică (…) Abuzurile din 2018 au făcut victime în rândul protestatarilor. Aceștia au rămas fără dreptate si pana in ziua de azi. Ce a făcut ministrul Bode si premierul Ciuca pentru ei?”, potrivit G4Media

Ce prevăd modificările

În contextul acestor acuzații, ministrul de Interne Lucian Bode explică faptul că doar cu ajutorul acestei decizii se poate asigura o proporționalitate a pedepselor mai bună, prin realizarea unei raportări la gravitatea faptelor realizate.

Bode justifică faptul că o astfel de delimitare este necesară pentru delimitarea concretă între actele de violență prin limbaj și cele de violență fizică, ,,De asemenea, pentru precizia reglementării sunt utilizate sintagme consacrate de Codul penal și legile speciale.”

În luna februarie, nouă organizații ale societății civile au acuzat că Bode vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la libera exprimare prin acest proiect ce cuprinde modificarea Codului Penal. Organizațiile au și reclamat această modificare a articolului 371 din Codul Penal.

După modificările propuse, articolul 371 va arăta astfel: (1) Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art. 372 alin. (1) sau care este însoțită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Aceste nouă organizații au adăugat că proiectul înaintate de Lucian Bode este similar cu cel depus de PSD în perioada de guvernare a lui Liviu Dragnea, în 2017.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.