Lumea la zi

Boris Johnson, vizită surpriză în Ucraina. „Veţi învinge şi îi veţi scoate pe toţi ruşii din ţară, dar noi vom fi aici pe termen lung”

Boris Johnson și Volodimir Zelenski de Ziua Unității Ucrainene sursa foto G4Media
sursa foto G4Media

Boris Johnson, fostul premier britanic, a efectuat duminică o vizită surpriză la Kiev. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și a declarat că Marea Britanie „va susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Boris Johnson, care și-a părăsit rolul de prim-ministru al Regatului Unit în septembrie după o serie de scandaluri, a încercat să poziționeze Londra ca partener cheie al Kievului în Occident.

Boris Johnson sprijină Ucraina

El și-a exprimat sprijinul în calitate de prim lider al G7 care a vizitat Ucraina în aprilie 2022, în timp ce a efectuat numeroase călătorii la Kiev.

Vitali Klicko, primarul Kievului, i-a înmânat lui Johnson o medalie onorifică „Cetățean de onoare al Kievului” săptămâna trecută, la Davos. Johnson este acum interogat la Londra în legătură cu afacerile sale financiare.

Duminică, Johnson a vizitat suburbiile Borodianka și Bucea din capitala ucraineană, care au ajuns să reprezinte ororile comise de Rusia în prima parte a războiului.

„Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, i-a spus Johnson primarului din Bucea. „Veţi învinge şi îi veţi scoate pe toţi ruşii din ţară, dar noi vom fi aici pe termen lung. Şi vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiţi”, l-a asigurat pe edil fostul premier britanic.

Zelenski așteaptă aderarea la NATO

Prima națiune occidentală care a promis o astfel de asistență militară a fost Marea Britanie, care a declarat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 și alte tipuri de armament greu.

Boris Johnson a vizitat Bucea, unde a pozat pentru fotografii cu localnicii și a lăsat flori pentru morții din război. El a mers la o biserică pentru a asista la o expoziție și a semnat pentru preot un exemplar al cărții sale despre Winston Churchill.

Johnson s-a plimbat pe aleile blocurilor abandonate din Borodianka. Oleksi Kuleba, guvernatorul regional al Kievului, care îl însoțea, a relatat că în timpul ocupației rusești de o lună a orașului, anul trecut, 162 de localnici au pierit. Aproximativ 60% dintre locuitori, potrivit lui Kuleba, s-au mutat ulterior înapoi.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, precum și o serie de alți înalți oficiali, inclusiv ministrul de externe și șeful biroului președintelui, s-au întâlnit personal cu fostul premier britanic în fața clădirii prezidențiale. După aceea, Boris Johnson a discutat față în față cu președintele Ucrainei.

Cei doi au vorbit despre pregătirea unui „summit al păcii”, care ar urma să pună în aplicare planul de pace pe care Volodimir Zelenski l-a prezentat liderilor G20 anul trecut, potrivit unei declarații a președintelui ucrainean. Garanțiile de securitate pentru Ucraina sunt una dintre componentele formulei de pace, potrivit președintelui de stat al Ucrainei. „Sunt convins că cea mai bună garanţie pentru noi ar fi aderarea la NATO. Este important să promovăm în mod activ ideea ca ţara noastră să devină membră a Alianţei”, a subliniat Volodimir Zelenski în convorbirea cu fostul premier britanic, scrie PROTV.