Infofinanciar > Lumea la zi > Dmitri Medvedev, atac la adresa sancțiunilor date de Marea Britanie. Rușii vin cu noi amenințări nucleare
Lumea la zi

Dmitri Medvedev, atac la adresa sancțiunilor date de Marea Britanie. Rușii vin cu noi amenințări nucleare

rusia vs marea britanie
sursa foto dreamstime

Marea Britanie a sancționat un judecător rus și alte patru persoane care au legătură cu arestarea și presupusa otrăvire a criticului Kremlinului Vladimir Kara-Murza, care a fost încarcerat pentru 25 de ani în această săptămână pentru trădare și alte infracțiuni.

Rusia a catalogat aceste măsuri ca fiind ilegale, iar fostul președinte, Dmitri Medvedev, a reiterat o amenințare, exprimată frecvent de comentatorii naționaliști ruși de linie dură, potrivit căreia armele nucleare ale Moscovei ar putea scufunda Marea Britanie în mare.

Rusia în conflict cu Marea Britanie

Kara-Murza, un politician de opoziție în vârstă de 41 de ani, care deține atât pașaport rusesc, cât și pașaport britanic, s-a pronunțat ani de zile împotriva președintelui Vladimir Putin și a făcut lobby cu succes pe lângă Guvernele occidentale pentru a impune sancțiuni împotriva Moscovei și a unor ruși pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Sentința impusă luni în cadrul audierii sale cu ușile închise, pe care Kara-Murza a comparat-o cu procesele-spectacol staliniste din anii ’30. Sentința a fost de trei ori mai lungă decât oricare alta impusă anterior pentru criticarea războiului Rusiei în Ucraina și a făcut parte dintr-un nou val de represiune din ultimele săptămâni. „Tratamentul și condamnarea lui Vladimir Kara-Murza de către Rusia demonstrează încă o dată disprețul total al acesteia pentru drepturile fundamentale ale omului. Marea Britanie va continua să îl sprijine pe domnul Kara-Murza și familia sa. Solicit Rusiei să îl elibereze imediat și necondiționat ” a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly.

Marea Britanie a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor Elenei Lenskaya, judecătoarea care, potrivit acesteia, a aprobat arestarea lui Kara-Murza, și a doi anchetatori implicați în arestare, Denis Kolesnikov și Andrei Zadachin. De două ori, în 2015 și 2017, Kara-Murza s-a îmbolnăvit subit în ceea ce el a spus că au fost otrăviri comise de serviciile de securitate rusești.

Marea Britanie, dușmanul etern al Rusiei

Noile sancțiuni britanice vizează, de asemenea, doi agenți ai serviciului de securitate rus FSB, Alexander Samofal și Konstantin Kudryavtsev, despre care Marea Britanie a spus că au fost implicați în otrăviri. Autoritățile ruse au negat implicarea în astfel de atacuri. Agenția de știri de stat TASS a citat ambasada Rusiei la Londra, care a declarat că sancțiunile reprezintă un pas ostil și nejustificat.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al lui Putin, a declarat că Rusiei nu-i pasă deloc de deciziile Marii Britanii. „Marea Britanie a fost, este și va fi dușmanul nostru etern. Cel puțin până când insula lor obraznică și dezgustător de umedă va dispărea în abisul mării din cauza valului creat de ultimul sistem de armament rusesc”, a scris el pe Telegram. Medvedev, văzut cândva ca un politician modern cu înclinații occidentale, s-a transformat într-un șoim arhicunoscut de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, fluturând frecvent amenințări nucleare și avertizând asupra riscului unei „apocalipse” globale, conform Reuters .