Infofinanciar > Lumea la zi > Deținuții din Grupul Wagner își termină contractele pe front. Își va respecta Vladimir Putin promisiunea de a-i elibera?
Lumea la zi

Deținuții din Grupul Wagner își termină contractele pe front. Își va respecta Vladimir Putin promisiunea de a-i elibera?

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Potrivit unui reportaj realizat de Euronews, care citează cercetări ale Institutului pentru Studiul Războiului, organizația de mercenari Wagner ar putea fi nevoită să își retragă majoritatea trupelor în următoarele săptămâni, pe măsură ce contractele de șase luni ale deținuților care i s-au alăturat se vor încheia.

Mii de deținuți care au fost angajați cu contracte de șase luni pentru a lupta pentru grupul Wagner în toamna anului 2022 sunt așteptați să fie grațiați și eliberați, asta  dacă Kremlinul și Prigozhin își vor respecta angajamentele față de ei, potrivit unei analize a Institutului bazată pe materiale colectate de agențiile britanice.

Grupul Wagner părăsește frontul din Ucraina?

Potrivit Ministerului Apărării de la Londra, un astfel de rezultat ar submina drastic organizația de mercenari Prigojin, care are deja probleme ca urmare a restricțiilor impuse de Kremlin în ceea ce privește recrutarea de prizonieri. La Bahmut, un oraș important din punct de vedere strategic și simbolic în estul Ucrainei, mercenarii lui Prigojin se luptă cu înverșunare de luni de zile cu armata ucraineană.

Potrivit Reuters, Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, l-a informat pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, într-o scrisoare publică, că un atac ucrainean era pe cale să înceapă și că acesta avea ca scop separarea soldaților săi de restul forțelor rusești din estul Ucrainei. Prigojin scrie în scrisoarea care a fost făcută publică de Concordia, afacerea de catering care i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”, că Kievul pregătește un „atac la scară largă” pentru sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.

„Vă cer să luați toate măsurile posibile pentru a împiedica tăierea companiei militare private Wagner de forțele principale ale armatei ruse, lucru care va duce la consecințe negative pentru operațiunea militară specială.”, a scris Prigojin, potrivit Digi24.

Prigojin cere disperat ajutor de la Moscova

Deși a criticat în mod regulat conducerea militară de la Moscova, speculând inclusiv că Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, ar putea fi vinovați de înaltă trădare, este pentru prima dată când a publicat o scrisoare adresată Ministerului rus al Apărării.

Pentru a-i deruta pe comandanții ucraineni sau pentru a încerca să plaseze acum responsabilitatea asupra lui Șoigu și a generalilor de la Moscova în cazul în care atacul anticipat de primăvară al Kievului va avea succes ar putea fi cele două motive care au stat la baza deciziei lui Prigojin.

Prigojin a declarat că a trimis Ministerului rus al Apărării informații despre strategia Ucrainei, precum și propria sa sugestie de ripostă la atacul ucrainean.

Aceste materiale nu au fost făcute publice, iar „bucătarul lui Putin” nu a explicat cum ar fi aflat de planurile părții ucrainene.

În schimb, el a afirmat că mercenarii săi se aflau în posesia a 70% din orașul Bahmut, pentru a cărui cucerire grupul Wagner se luptă, de la începutul lunii august a anului trecut, în cea mai lungă și mai sângeroasă luptă din campania lui Vladimir Putin.

Președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant NATO, a avertizat luni că atacul ucrainean ar putea fi singura oportunitate realistă a Kievului de a învinge armata rusă, dar s-a abținut să speculeze cu privire la locul în care va avea loc.