Infofinanciar > Lumea la zi > Beijing, noua Romă. După Macron, președintele Braziliei merge să se întâlnească cu Xi Jinping
Lumea la zi

Beijing, noua Romă. După Macron, președintele Braziliei merge să se întâlnească cu Xi Jinping

Lula da Silva, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, se îndreaptă săptămâna aceasta spre China într-o vizită de stat, unde va discuta cu liderul chinez Xi Jinping în principal subiecte de comerț, dar și de războiul din Ucraina.

Lula, în vârstă de 77 de ani, plănuise inițial să viziteze Beijingul luna trecută, însă a fost spitalizat din cauza unei pneumonii. Luni, biroul său prezidențial a anunțat că deplasarea a fost reluată, Brazilia având ca obiectiv „relansarea relațiilor sale cu țara care a fost principalul său partener comercial din 2009 încoace”.

Delegația braziliană care sosește miercuri în China împreună cu Lula include oameni de afaceri, guvernatori de stat, senatori și miniștri, care vor încerca să semneze peste 20 de acorduri bilaterale cu China în domeniul agriculturii, zootehniei, tehnologiei, călătoriilor și turismului, printre altele.

Schimburi comerciale între Brazilia și China

Cifrele guvernamentale arată că anul trecut China a importat echivalentul a peste 89,7 miliarde de dolari în produse braziliene și a exportat aproape 60,7 miliarde de dolari în Brazilia, stabilind valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări la 150,4 miliarde de dolari.

Potrivit președinției braziliene, schimburile comerciale dintre cele două țări „au crescut de 21 de ori de la prima vizită a lui Lula în China, în 2004″. Lula a avut anterior două mandate de președinte al Braziliei și a efectuat deja două vizite oficiale la Beijing.

Printre zecile de acorduri care se așteaptă să fie finalizate în timpul vizitei se numără unul privind construcția comună braziliano-chineză a sateliților CBERS-6, un model care „dispune de o tehnologie îmbunătățită care permite monitorizarea eficientă a biomurilor, cum ar fi pădurea amazoniană, chiar și în zilele înnorate”, potrivit unui comunicat al guvernului brazilian publicat luni.

În timpul vizitei în China, Lula va participa, de asemenea, la inaugurarea fostului președinte brazilian Dilma Rousseff la Shanghai în calitate de șef al Noii Bănci de Dezvoltare a BRICS, un bloc comercial format din economiile emergente ale Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud.

De asemenea, se așteaptă ca Xi și Lula să discute despre războiul din Ucraina, ambii lideri poziționându-și anterior țările lor ca potențiali mediatori pentru acest conflict.

Discuții despre războiul din Ucraina

La fel ca mulți lideri din țările cu venituri medii și în curs de dezvoltare, Lula a adoptat o politică de non-intervenție în ceea ce privește războiul din Ucraina, respingând eforturile conduse de președintele american Joe Biden de a uni comunitatea globală în opoziție față de invazia Rusiei.

Într-un interviu acordat în luna februarie lui Christiane Amanpour de la CNN, Lula, care în mandatul său anterior a jucat un rol important în timpul discuțiilor nucleare dintre SUA și Iran, a prezis că va „discuta mult cu președintele Xi Jinping despre rolul pe care China trebuie să îl joace în chestiunile legate de pace (în Ucraina)”.

„Aceasta este munca mea. Aceasta este munca pe care trebuie să o fac. Am început cu cancelarul german (Olaf Scholz). Am vorbit cu (președintele francez Emmanuel) Macron la telefon. Acum voi vorbi cu președintele Biden. Voi vorbi cu Xi Jinping, cu indienii, cu… cu toate țările. Trebuie să avem un grup de oameni și de țări care să vorbească despre pace.”

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a lăsat să se înțeleagă că există speranțe pentru un potențial consens între unele țări care să apară în urma călătoriei lui Lula, a relatat AFP la începutul acestei săptămâni.

„Până când Lula se va întoarce acasă, va fi creat un grup de țări mediatoare”, ar fi spus Vieira. Vizita sa în China are loc pe fondul unor eforturi mai ample de a impulsiona relațiile internaționale ale Braziliei, inclusiv o călătorie recentă în Argentina pentru o reuniune a CELAC, un bloc de state din America Latină și Caraibe, care a inclus și o delegație din Statele Unite.

Călătoria va „deschide o nouă eră și un nou viitor pentru relațiile dintre China și Brazilia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. După vizita sa în China, Lula urmează să meargă și în Emiratele Arabe Unite pentru o vizită de stat, relatează CNN.