Infofinanciar > Lumea la zi > Planul lui Biden care cutremură industria auto din SUA! 67% din mașinile vândute până în 2032 vor fi electrice
Lumea la zi

Planul lui Biden care cutremură industria auto din SUA! 67% din mașinile vândute până în 2032 vor fi electrice

capital.ro
sursă foto: capital.ro

Administrația președintelui american Joe Biden a dezvăluit cea mai agresivă politică de reducere a emisiilor de gaze de eșapament elaborată vreodată, ca parte a agendei sale de amploare privind clima și a eforturilor sale de a-i determina pe cetățenii Statelor Unite să cumpere vehicule electrice (VE).

Standardele de poluare a vehiculelor, propuse miercuri de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și anunțate de Casa Albă, vor afecta modelele de mașini din anii 2027 până în 2032. Casa Albă a declarat că aceste reglementări vor „proteja sănătatea publică” prin realizarea unor reduceri ale emisiilor de carbon de aproape 10 miliarde de tone până în 2055 și vor permite consumatorilor să economisească în medie 12.000 de dolari pe durata de viață a vehiculelor.

„Viitorul este electric”

„Producătorii de automobile și camioane au arătat clar că viitorul transportului este electric”, a precizat Casa Albă într-o fișă informativă. „Piața se află în mișcare”.

„În calitate de pasionat și autoproclamat fanatic de mașini, președintele Biden profită de acest moment”, a continuat mesajul Casei Albe. „Agenda sa, „Investind în America”, extinde producția internă și accelerează adoptarea vehiculelor cu emisii zero, inclusiv a vehiculelor electrice cu baterii, a vehiculelor electrice hibride plug-in și a vehiculelor electrice cu pile de combustie.”

De asemenea, administrația a estimat că măsurile radicale ar „accelera tranziția vehiculelor nepoluante” și ar reduce importurile de petrol cu 20 de miliarde de barili. Criticii au susținut că standardele mai stricte privind emisiile de gaze de eșapament pentru mașinile tradiționale pe benzină servesc, în principal, la creșterea prețurilor pentru a se asigura că acestea sunt competitive din punct de vedere al costurilor cu alternativele electrice scumpe.

În general, dacă reglementările vor fi finalizate, un procent impresionant de 67% din achizițiile de sedanuri, crossovere, SUV-uri și camionete ușoare noi ar putea fi electrice până în 2032, a estimat Casa Albă. În plus, până la 50% din achizițiile de autobuze și camioane de gunoi, 35% din achizițiile de tractoare de marfă pe distanțe scurte și 25% din achizițiile de tractoare de marfă pe distanțe lungi ar putea fi electrice până atunci.

Biden și-a stabilit anterior obiectivul de a se asigura că 50% din achizițiile de automobile sunt electrice până în 2030. Casa Albă a declarat că normele de miercuri ar oferi o „cale clară pentru o creștere continuă a vânzărilor de vehicule electrice„.

Criticile aduse asupra deciziei Casei Albe

„Administrația Biden încearcă să ocolească fiecare regulă federală pe care o poate găsi pentru a-i forța pe oameni să cumpere vehicule electrice”, a declarat Myron Ebell, directorul Centrului pentru energie și mediu al Competitive Enterprise Institute. „Există încă o piață care permite șoferilor să cumpere vehiculele pe care le aleg, dar coerciția guvernamentală limitează rapid aceste opțiuni.”

„Dacă politicile lui Biden vor avea succes, în curând vom avea de ales între a cumpăra un vehicul electric și a nu ne putea permite deloc un vehicul”, a adăugat Ebell.

Conform unui raport recent al Alliance for Automotive Innovation, mașinile pe benzină reprezentau 93% din vânzările de mașini noi în 2022. Iar vehiculele electrice rămân mult mai scumpe și mai puțin eficiente decât alternativele.

În general, costul mediu al unui vehicul electric a fost de 64.338 de dolari, în timp ce costul mediu al unei mașini compacte pe benzină a fost de 26.101 de dolari începând de anul trecut, potrivit Kelley Blue Book. În plus, Departamentul Energiei a raportat că autonomia medie a vehiculelor pe benzină din anul model 2021 a fost de 403 mile, comparativ cu autonomia medie de 234 mile a vehiculelor electrice din anul model 2021.

Și legislatorii republicani au atacat, de asemenea, regula după ce aceasta a fost raportată pentru prima dată de diverse agenții de presă săptămâna trecută. „Încă o regulă draconică din partea administrației Biden”, a declarat reprezentantul Dan Newhouse, republican din Washington. „De la sobe cu gaz la vehicule, politicile lor energetice antiamericane ne pun națiunea pe o cale periculoasă. Este timpul ca guvernul să înceteze să ne mai reglementeze excesiv viețile și să ne protejeze independența energetică.”

„EPA radicală a lui Biden încearcă să reglementeze motorul mașinii tale până la obliviziune. Destul cu fanteziile energetice”, a scris pe Twitter reprezentantul Chip Roy, republican din Texas.

În august 2021, președintele Biden a semnat un ordin executiv, prin care a cerut EPA să introducă standarde de eficiență a combustibilului și de emisii pentru a „aborda criza climatică”. Câteva luni mai târziu, într-o mișcare care a anulat o regulă a administrației Trump, EPA a finalizat standardele privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru vehiculele fabricate între 2023 și 2026, reglementări pe care agenția le-a prezentat la momentul respectiv ca fiind „cele mai ambițioase” reguli de acest tip, scrie FoxNews.