Infofinanciar > Lumea la zi > Oficial turc, declarații agresive la adresa Finlandei! „Refuză să ia în serios preocupările de securitate ale Turciei”
Lumea la zi

Oficial turc, declarații agresive la adresa Finlandei! „Refuză să ia în serios preocupările de securitate ale Turciei”

Fahrettin Altun - sursa foto - trt.net.tr
Sursa foto - trt.net.tr

Purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus că Finlanda trebuie să se oprească din a proteja ceea ce statul turc consideră o grupare teroristă și să trateze cu seriozitate preocupările țării în cazul în care statul din nordul Europei dorește cu adevărat să fie acceptat în NATO, citează Reuters.

Fahrettin Altun a trimis un mail către cel mai mare ziar din Finlanda, Helsingin Sanomat, în care spunea următorul lucru: „Problema nu este că Finlanda nu ar înţelege Turcia. Finlanda refuză să ia în serios preocupările de securitate ale Turciei.”, potrivit Agerpres.

Turcia nu este de acord ca Finlanda și Suedia să adere la organizația politico-militară deoarece este de părere că aceștia adăpostesc oameni care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau PKK, dar și alte organizații pe care statul turc le consideră teroriste. Un alt motiv îl reprezintă și faptul că Suedia și Finlanda au încetat exportul de armament către Turcia încă din anul 2019.

Cuvintele lui Fahrettin Altun repetă ceea ce i-a zis principalul consilier de politică al lui Recep Tayyip Erdgoan, Ibrahim Kalin, omologului său din America. Mai precis, a solicitat celor două țări din nordul Europei „să ia măsuri măsuri concrete cu privire la organizațiile teroriste care amenință securitatea națională a Turciei”.

Fiind citat de cotidianul finlandez, Altun spune și că, într-un final, guvernul Finlandei trebuie să aleagă ce este mai de preț pentru țară: aderarea la NATO sau protejarea acestui fel de grupări.

Motivele pentru care Turcia este contra aderării la NATO a Suediei și Finlandei

Turcia este unul dintre statele principale din organizația politico-militară care nu sunt neapărat de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a spus în urmă cu aproximativ două săptămâni următorul lucru: „Țările care susțin terorismul nu ar trebui să fie aliați în NATO”. Procesul de aderare la această organizație presupune ca toate cele 30 de state membre să își exprime acordul.

Un alt motiv pentru care Turcia nu dorește ca Suedia și Finlanda să facă parte din NATO este faptul că în aceste două state se află mulți adepți de ai lui Fethullah Gulen, un adversar al actualului președinte turc, care trăiește pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Actualul regim de conducere din Turcia îl consideră pe Gulen ca fiind răspunzător pentru încercarea de lovitură de stat din anul 2016. Muhammed Fethullah Gulen a plecat în anul 1999 în Statele Unite pentru a urma un tratament medical și de atunci nu a mai plecat de acolo.

Faptul că Suedia și Finlanda vor să adere la NATO, implicit să renunțe la statutul lor de neutralitate arată două lucruri: cât de periculos poate fi războiul din Ucraina și că cele două state europene își vor schimba pe termen lung relațiile cu Rusia.